ΗΠΑ: Η Δύση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία – Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πολλούς υπερηχητικούς πυραύλους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να συνεχίσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση στην «αποφασιστικότητα της Δύσης».

Σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας περίπου μίας ώρας, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι «να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία» καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν επίσης ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία χαλάρωση της δυτικής αποφασιστικότητας όσο δεν τερματίζεται η φρίκη που επιβλήθηκε στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται εξάλλου στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η Δύση περιμένει να δει αν η Ρωσία «θα κρατήσει τον λόγο της» όσον αφορά τον περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεών της στο Κίεβο και το Τσερνίχιφ. «Φαίνεται ότι συμφωνούμε ομόφωνα ότι πρέπει να δούμε τι έχουν να προσφέρουν» οι Ρώσοι, πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχολίασε από την πλευρά του ότι το καθεστώς του Πούτιν «θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια».

Η Ουάσινγκτον δεν βλέπει ενδείξεις «πραγματικής σοβαρότητας» από τη Μόσχα

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με «πραγματική σοβαρότητα» τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά από την ανακοίνωση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη, που έδωσαν ελπίδες σε μια πορεία προς τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ρωσία από την πλευρά της υποσχέθηκε να περιορίσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητά της στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν Ρώσοι διαπραγματευτές. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε πως η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, μετά τις συνομιλίες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να χαρακτηρίσει εάν υπήρξε πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στις ενέργειες της Ρωσίας και όχι στα λόγια της.

Η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να επιδιώξει να προκύψει ένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες που αφορούν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την «άμυνα και ασφάλεια» της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι αυτό προχωρά με αποτελεσματικό τρόπο… Τουλάχιστον δεν έχουμε δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας, αλλά αν η Ουκρανία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει, αυτό είναι καλό και το υποστηρίζουμε», κατέληξε.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα υπερηχητικούς πυραύλους κατά ουκρανικών στόχων – Αμερικανός πτέραρχος

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα υπερηχητικούς πυραύλους κατά στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, πτέραρχος Τόντ Ουόλτερς.

«Τα περισσότερα από αυτά τα πλήγματα έχουν γίνει σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους» δήλωσε ο Ουόλτερς.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις 19 Μαρτίου ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal για να καταστρέψει μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Ιβάνο –Φρανκίφσκ στην δυτική Ουκρανία.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters