OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Γερουσία «διψά» για κυρώσεις στην Τουρκία ενώ «έρχεται» ο Ερντογάν

07/11/2019 - 09:21
ΗΠΑ - Κογκρέσο - Υπερπτήσεις
Share on FacebookShare on Twitter

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές των ΗΠΑ ζήτησαν χθες Τετάρτη από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τους ενημερώσει και να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις  εάν ευσταθούν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία.

«Με δεδομένα τα διακυβεύματα, ο χρόνος μετράει», τόνισαν οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Μάρσα Μπλάκμπερν και οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν, Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ και Τζιν Σαχίν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, τον Μάικ Πομπέο.

Τα μέλη αυτά της Γερουσίας είναι ανάμεσα σε εκείνα που διαμαρτυρήθηκαν εντονότερα για την απόφαση του ενοίκου του Λευκού Οίκου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, στην οποία πολλοί είδαν την εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολέμησαν για χρόνια στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η επιστολή που «καίει» τον Τραμπ

Στην επιστολή τους τα μέλη της Γερουσίας επικαλούνται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο τουρκικός στρατός επιχειρεί εκτός της συμφωνημένης «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικά στρατεύματα ή δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Άγκυρα επιτίθενται σε σύρους κούρδους πολιτοφύλακες κοντά στην Ταλ Ταμρ.

«Επανειλημμένα, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να “καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας” εάν η Τουρκία παραβιάσει τις υποχρεώσεις της», ανέφεραν οι πολιτικοί στην επιστολή τους.

«Τηρώντας αυτή τη θέση, ζητούμε η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για επιβάλλει την εφαρμογή της συμφωνίας της 17ης Οκτωβρίου με σκληρές οικονομικές κυρώσεις» σε περίπτωση αθέτησής της, πρόσθεσαν οι γερουσιαστές, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την έγκριση από το Κογκρέσο σχεδίου νόμου που προβλέπει τέτοιες κυρώσεις.

Το τετ-α-τετ Τραμπ και Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, Τραμπ και Ερντογάν «επαναβεβαίωσαν ότι θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Τραμπ», ανέφερε η Άγκυρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στην τηλεφωνική επικοινωνία τους συζήτησαν επίσης «διμερή θέματα και τις περιφερειακές εξελίξεις».

Την μετάβαση του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε αμέσως μετά και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει ότι θα ακύρωνε το ταξίδι αυτό λόγω της έντασης στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την κατάσταση στη Συρία και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΓΕΡΟΥΣΙΑΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΗΠΑΚΥΡΩΣΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

πυρηνικές δοκιμές - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

24/03/2026 - 22:19
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

24/03/2026 - 21:51

Διαβάστε Επίσης

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert