ΗΠΑ: «Η Κίνα είναι ξεκάθαρα με το μέρος της Ρωσίας – Δεν είναι έντιμος μεσολαβητής»

Η Κίνα είναι «οτιδήποτε άλλο εκτός από ένας έντιμος μεσολαβητής» στις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία και «πολύ ξεκάθαρα» έχει πάρει το μέρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ, Νεντ Πράις.

Η Κίνα παρείχε στη Ρωσία «διπλωματική υποστήριξη, πολιτική υποστήριξη, οικονομική υποστήριξη, ρητορική υποστήριξη», τόνισε ο Πράις σε συνέντευξη Τύπου.

Από την άλλη. η Κίνα υποστηρίζει ότι διατηρεί επικοινωνία και με τις δύο πλευρές του πολέμου, ενώ πρόσφατα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων που μελετήθηκε λεπτομερώς τόσο από τη Μόσχα, όσο και από το Κίεβο.

«Η θέση της Κίνας στην κρίση της Ουκρανίας είναι σταθερή και πολύ ξεκάθαρη», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, αλλιώς θα υποστεί «συνέπειες». «Το Πεκίνο θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει, αν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια, αλλά αν ακολουθήσει αυτήν την οδό, αυτό θα συνοδευθεί από πραγματικό κόστος για την Κίνα», προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ απευθύνουν έντονες προειδοποιήσεις προς την Κίνα τις τελευταίες ημέρες, πληθαίνοντας τις δημόσιες δηλώσεις ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ρωσία με όπλα.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters