OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιαπωνία αναβαθμίζουν τη συμμαχία τους για την αποτροπή της Κίνας

07/01/2022 - 12:59
ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία εξέφρασαν σήμερα έντονη ανησυχία τους για την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν κατά των προσπαθειών να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή, περιλαμβανομένων των αναδυόμενων απειλών για την ασφάλεια.

Τα σχόλια των δύο συμμαχικών χωρών, σε κοινή τους ανακοίνωση που ακολούθησε τη διαδικτυακή συνάντηση «δύο συν δύο» των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, υπογράμμισαν την αυξανόμενη ανησυχία τους για την Κίνα και την όξυνση της έντασης σχετικά με την Ταϊβάν, που έχουν φέρει περισσότερο στο προσκήνιο τον ρόλο της Ιαπωνίας σε θέματα ασφαλείας.

Οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις απόπειρες της Κίνας «να υπονομεύσει την τάξη που βασίζεται στους κανόνες», οι οποίες εγείρουν «πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές και τεχνολογικές προκλήσεις στην περιοχή και τον κόσμο», σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση. «Συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να αποτρέψουν και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να απαντήσουν στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή», τόνιζε η ανακοίνωση.

Προτεραιότητα η αποτροπή της Κίνας

Οι υπουργοί επεσήμαναν επίσης ότι έχουν «σοβαρές και συνεχείς ανησυχίες» για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, αλλά και για το Χονγκ Κονγκ και υπογράμμισαν τη σημασία της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν. Σε απάντηση, η Κίνα υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία και στις δύο χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πριν από τις συνομιλίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι δύο συμμαχικές χώρες σχεδιάζουν μια νέα συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες απειλές, περιλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων και των διαστημικών ικανοτήτων. Ο Μπλίνκεν σχολίασε ότι η συμμαχία ΗΠΑ- Ιαπωνίας «δεν πρέπει απλώς να ενισχύσει τα εργαλεία που ήδη διαθέτουμε, αλλά και να αναπτύξει νέα», επικαλούμενος την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, τις «προκλητικές» ενέργειες του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν και την πρόσφατη εκτόξευση ενός υπερηχητικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Τι συζήτησαν οι Υπουργοί  Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών

Στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, με τους ομολόγους τους της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι και Νόμπουο Κίσι, επανέλαβαν τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών «ως ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού».

Το Τόκιο εξήγησε επίσης τα σχέδιά του να αναθεωρήσει τη στρατηγική του για την εθνική ασφάλεια προκειμένου να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες, όπως δήλωσε ο Χαγιάσι μετά τη συνάντηση, ενώ πρόσθεσε ότι την κίνηση αυτή της Ιαπωνίας στηρίζουν έντονα οι ΗΠΑ.

Είναι «πιο σημαντικό από ποτέ» η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «να είναι ενωμένες και να επιδείξουν ηγετικές ικανότητες» μπροστά στις πολλές προκλήσεις, εκτίμησε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών. Στο μεταξύ, την Τετάρτη η Ιαπωνία συμφώνησε να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Αυστραλία. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία έχουν σχηματίσει την ομάδα Quad, με τις τέσσερις χώρες να επιθυμούν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΗΠΑΙΑΠΩΝΙΑΚΙΝΑΛΟΙΝΤ ΟΣΤΙΝΜΠΛΙΝΚΕΝΝΟΤΙΑ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑΤΑΙΒΑΝ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

19/12/2025 - 22:07
Βόρεια Μακεδονία
ΚΟΣΜΟΣ

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

19/12/2025 - 21:38
Βενεζουέλα - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

19/12/2025 - 20:46

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Γιώργος Μαζωνάκης: Βίντεο του Στέφανου Παπαδόπουλου με τον τραγουδιστή προκαλεί αντιδράσεις: «Με τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μου»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert