ΗΠΑ: Κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Αλάσκας

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια τακτικής περιπολίας στη Βερίγγειο Θάλασσα στα ανοιχτά της Αλάσκας, ανέφερε την παρουσία ενός κινέζικου καταδρομικού πλοίου, το οποίο αργότερα ανακαλύφθηκε ότι ταξίδευε με άλλα δύο κινεζικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα πλοία του ρωσικού ναυτικού.

Το καταδρομικό πυραύλων Renhai CG 101 παρατηρήθηκε περίπου 138 χιλιόμετρα βόρεια της νήσου Κίσκα της Αλάσκας από την αμερικανική ακτοφυλακή, ενώ βρισκόταν σε περιπολία ρουτίνας στις 19 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η ακτοφυλακή σε δήλωση της, χθες Δευτέρα.

Δύο άλλα κινεζικά και τέσσερα ρωσικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιτορπιλικού, παρατηρήθηκαν αργότερα να κινούνται «σε ενιαίο σχηματισμό με το Renhai ως ομάδα συνδυασμένης επιφανειακής δράσης που λειτουργεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των ΗΠΑ (ΑΟΖ)», δήλωσε η Ακτοφυλακή.

Το αμερικανικό Kimball με έδρα τη Χαβάη, ένα σκάφος μήκους 127 μέτρων, είπε ότι τα κινεζικά και ρωσικά πλοία αργότερα έσπασαν τον σχηματισμό της ομάδας δράσης τους – που είναι μια διάταξη για τακτικές αποστολές – και διασκορπίστηκαν.

Ένα αμερικανικό αεροσκάφος C-130 Hercules παρείχε αεροπορική υποστήριξη στο σκάφος της ακτοφυλακής από τον σταθμό Kodiak της Αλάσκας.

«Ο σχηματισμός των κινεζικών και ρωσικών πλοίων λειτουργούσε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», δήλωσε ο υποναύαρχος Nathan Moore. «Ωστόσο, θα παρακολουθούμε στενά την πορεία τους για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν διαταραχές στα συμφέροντα των ΗΠΑ στο θαλάσσιο περιβάλλον γύρω από την Αλάσκα».

Με πληροφορίες από: Al Jazeera / Φωτογραφία Twitter