OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις στους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης για την ανάπτυξη drones

30/10/2021 - 10:37
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε χθες Παρασκευή νέες οικονομικές κυρώσεις σε «δίκτυο» το οποίο κατ’ αυτήν συνδέεται με το πρόγραμμα ανάπτυξης τηλεκατευθυνόμενων drones  του Ιράν, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση που ασκεί στην Τεχεράνη προτού ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι κυρώσεις έχουν έξι «στόχους», κατά την ορολογία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τέσσερα φυσικά πρόσωπα και δύο νομικά πρόσωπα, που όλα τους συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «τρομοκρατική» οργάνωση το 2019, επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τι αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι «χρησιμοποίησαν και διέδωσαν» τα οπλικά συστήματα του είδους αυτού, παραδίδοντάς τα σε οργανώσεις «υποστηριζόμενες από το Ιράν», ή εξαπολύοντάς τα εναντίον «των αμερικανικών δυνάμεων» και «της διεθνούς ναυσιπλοΐας». Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τα ιρανικά UAVs εξισώνονται με «όπλα μαζικής καταστροφής».

Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι τυχόν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στα πρόσωπα αυτά στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ θα δεσμευθούν και οι Αμερικανοί δεν θα είναι πλέον σε θέση να συναλλάσσονται μαζί τους, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες να αντιμετωπίσουν όλη την απειλητική δραστηριότητα του Ιράν και αυτούς που την υποστηρίζουν».

The U.S. is sanctioning six Iranian targets linked to the regime’s Unmanned Aerial Vehicle activities. We are firmly committed to countering all of Iran’s threatening activity and those who support it.

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) October 29, 2021

«Αντιδρά» η Τεχεράνη

Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν προμηθεύσει UAVs σε οργανώσεις όπως η σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και στους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Η «διάδοση των UAVs σε όλη την περιοχή από το Ιράν απειλεί τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Ουάλι Αντεγέμο στην ανακοίνωση.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην επιβολή των νέων κυρώσεων, υπογραμμίζοντας πως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι σκοπεύουν να επανενταχθούν πλήρως στη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

«Η επιβολή των νέων κυρώσεων αντανακλά την εντελώς αντιφατική συμπεριφορά του Λευκού Οίκου», ο οποίος «μιλάει για την πρόθεσή του να επιστρέψει» στο ΚΟΣΔ ενώ «συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις» στο Ιράν, τόνισε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, σε κρατικά ΜΜΕ.

Ποιοι οι «στόχοι» των αμερικανικών κυρώσεων

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αποτελούν τους «στόχους» των κυρώσεων είναι ο στρατηγός Σαΐντ Αγατζανί, ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα των UAVs των Φρουρών της Επανάστασης –βρισκόταν ήδη σε άλλη αμερικανική μαύρη λίστα– και ο στρατηγός Αμπντουλά Μεχραμπί, άλλος ανώτερος αξιωματικός του ίδιου επίλεκτου σώματος. Οι δύο εταιρείες είναι οι Kimia Part Sivan Co. και η Oje Parvaz Mado Nafar Co., που φέρονται να προμηθεύονται διάφορα είδη για την κατασκευή των UAVs και να παρέχουν και άλλη βοήθεια στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Οι διαπραγματεύσεις για το ΚΟΣΔ έχουν ανασταλεί από τον Ιούνιο. Στις συνομιλίες σκοπός είναι οι ΗΠΑ να άρουν προοδευτικά τις κυρώσεις που επέβαλαν εκ νέου και διεύρυναν αφού ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία και το Ιράν να επανέλθει στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας, καίριες διατάξεις της οποίας αθετεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμερικανικές κυρώσεις που προκαλούν ασφυξία στην οικονομία του.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: DRONESJCPOAUAVΗΠΑΙΡΑΝΚΥΡΩΣΕΙΣ ΗΠΑΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Related Posts

FPV drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

24/12/2025 - 21:38
Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

24/12/2025 - 20:57
Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

24/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στην Τουρκία

Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο έκαναν τουρκικό ATR-72 και UAV

F-16 Viper: Πλήρης ανάπτυξη για τη συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου των αεροκινητήρων των αναβαθμισμένων μαχητικών από το ΚΕΑ

Top News

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει στον ύπνο

Πάτρα: Παιδιά πήγαν να πουν τα κάλαντα και ζήτησαν να πληρωθούν μέσω IRIS

«Peaky Blinders: The Immortal Man»: Κυκλοφόρησε teaser της ταινίας - Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπι

Θοδωρής Μαραντίνης: Αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα έκανα πολλά πράγμα διαφορετικά γύρω από τον χειρισμό του διαζυγίου μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert