OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Οι επιθέσεις μας στην Συρία δεν είναι εγκλήματα πολέμου»

13/09/2019 - 09:09
ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι απέρριψε χθες Πέμπτη την πρόσφατη κατηγορία ερευνητών του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους οποίους αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενδέχεται να αποτελούσαν «εγκλήματα πολέμου».

«Επιδεικνύουμε πάρα πολύ μεγάλη σύνεση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», αντέτεινε ο Τζέφρι ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία αυτή στη Γενεύη, όπου πήγε να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, τον Γκάιρ Πέντερσεν.

Κατηγορηματικός ο Αμερικανός αξιωματούχος

«Δεν αποδεχόμαστε τα συμπεράσματα» των ερευνητών, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα την προηγουμένη.

Στην έκθεση αυτή, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «δεν έλαβε τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών στόχων».

Η Επιτροπή Έρευνας, η οποία ιδρύθηκε το 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναφέρεται σε σειρά αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού τον Ιανουάριο στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Σε έναν από τους βομβαρδισμούς, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άμαχοι, ανάμεσά τους 12 παιδιά.

Αποφαίνεται πως «υπάρχουν επαρκείς αιτίες να πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού ενδέχεται να μην είχαν κάποιον συγκεκριμένο στρατιωτικό στόχο» και να «μην έλαβαν τις απαραίτητες προφυλάξεις» σε αυτή την περίπτωση.

«Το να εξαπολύονται επιθέσεις αδιακρίτως οι οποίες έχουν αποτέλεσμα να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται άμαχοι αποτελεί έγκλημα πολέμου, όταν οι επιθέσεις του είδους αυτού γίνονται με ανεύθυνο τρόπο», προσθέτει.

Τι αναφέρει η Επιτροπή

Η Επιτροπή Έρευνας έχει ήδη κάνει λόγο σε πρότερες εκθέσεις της για άλλα πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού που μπορεί να αποτελούσαν εγκλήματα πολέμου.

Η Επιτροπή Έρευνας έχει κατηγορήσει επίσης τις κυβερνήσεις της Συρίας, της Ρωσίας και άλλα μέρη στη σύρραξη για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 κι έγινε εξαιρετικά περίπλοκη στην πορεία των ετών, με την εμπλοκή τζιχαντιστών και ξένων δυνάμεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Παρά τις πολλές μεσολαβητικές προσπάθειες του και τις συνομιλίες ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη, ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να προωθήσει μέχρι σήμερα πολιτική λύση.

Ο Πέντερσεν, ο τέταρτος μεσολαβητής του ΟΗΕ από την έναρξη του πολέμου— είχε χθες Πέμπτη στη Γενεύη με αντιπροσώπους, πέραν των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σαουδικής Αραβίας, ενόψει της συγκρότησης του σώματος που θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα στη Συρία.

«Ελπίζω ότι θα έχω καλά νέα για το ζήτημα αυτό στο εγγύς μέλλον», είπε σε δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗΗΠΑΣΥΡΙΑ

Related Posts

Τουρκία - αρχηγός στρατού Λιβύης
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

23/12/2025 - 22:26
ραντάρ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

23/12/2025 - 21:17
Ουκρανία - Γερμανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

23/12/2025 - 21:04

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1940 το υποβρύχιο Παπανικολής βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

Top News

Αίγυπτος: Στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο η ηλιακή λέμβος του Χέοπα - Θα συντηρείται εκεί για τα επόμενα 4 χρόνια

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα υπάρξει 3ος κύκλος, το "Πάρα Πέντε" πραγματικά ήταν η καρδιά μου»

Ελπίδα Ιακωβίδου για Τζώνη Καλημέρη: «Στην πρώτη μας γνωριμία του απευθύνθηκα στον πληθυντικό»

Στο Πάρα Πέντε: Οι πρωταγωνιστές παρακολούθησαν μαζί το reunion της σειράς - Σε βιντεοκλήση ο Γιώργος Καπουτζίδης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert