OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από τη βόρεια Συρία με κατεύθυνση το Ιράκ

21/10/2019 - 14:29
Συρία
Share on FacebookShare on Twitter

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που αναχώρησαν από τη Συρία διέσχισαν σήμερα τα σύνορα με το γειτονικό ιρακινό Κουρδιστάν, στο πλαίσιο της αποχώρησής τους από τη βόρεια Συρία που διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων μαχητών.

Εικονολήπτης του Reuters είδε περισσότερα από 100 αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα στα οποία επέβαιναν στρατιώτες να διασχίζουν το βορειοανατολικό άκρο της Συρίας, όπου η Τουρκία συμφώνησε να σταματήσει την επίθεσή της για πέντε ημέρες βάσει μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την Ουάσινγκτον.

Η εκεχειρία λήγει το βράδυ της Τρίτης.

Τα οχήματα πέρασαν τη γέφυρα του μεθοριακού περάσματος του Φις-Χαμπούρ που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εικόνες από βίντεο του Reuters έδειξαν τεθωρακισμένα οχήματα να μεταφέρουν τους αμερικανούς στρατιώτες μέσα από το συνοριακό πέρασμα Σαχέλα, διασχίζοντας την επαρχία Ντοχούκ του βόρειου Ιράκ.

Η απόφαση των ΗΠΑ

Στις 13 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρηση των σχεδόν 1.000 αμερικανών στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στη βόρεια και την ανατολική Συρία, πέντε ημέρες μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης σε αυτή την περιοχή κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση.

Χθες, Κυριακή περισσότερα από 70 τεθωρακισμένα οχήματα που έφεραν την αμερικανική σημαία και μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, συνοδευόμενα από ελικόπτερα, διέσχισαν την πόλη Ταλ Ταμρ της ανατολικής Συρίας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η αυτοκινητοπομπή αποχώρησε από τη βάση του Σαρίν κοντά στην πόλη Κομπάνι, δυτικότερα, και κατευθύνθηκε προς την επαρχία Χασάκα, που συνορεύει με το ιρακινό Κουρδιστάν.

Αυτές τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί αποχώρησαν από τρεις ακόμη βάσεις στη Συρία, μια από τις οποίες ήταν αυτή της πόλης-κλειδί Μάνμπιτζ και από μια άλλη που βρίσκεται επίσης κοντά στο Κομπάνι, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Οι ΗΠΑ έχουν αυτή την περίοδο 5.200 στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιράκ, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Η παρουσία τους σε αρκετές βάσεις της χώρας προκαλεί αντιπαράθεση στο Ιράκ, ενώ πολλές πολιτικές δυνάμεις και ένοπλες σιιτικές φιλοϊρανικές οργανώσεις ζητούν συχνά πυκνά την αποχώρησή τους.

Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η Άγκυρα θα επαναλάβει τη στρατιωτική της επίθεση στη Συρία μόλις εκπνεύσει η εκεχειρία και εφόσον οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SFD) δεν έχουν αποχωρήσει από την «ζώνη ασφαλείας» που ο ίδιος θέλει να δημιουργήσει.

Αυτόπτης μάρτυρας στην περιοχή είδε χθες τις τουρκικές δυνάμεις να εγκαθιστούν δύο σημεία παρατήρησης από τα δέκα που θα εγκαταστήσουν στη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας», ενέργεια που επικρίνει το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΕΡΝΤΟΓΑΝΗΠΑΚΟΥΡΔΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣΤΟΥΡΚΙΑΤΡΑΜΠ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert