ΗΠΑ: Προειδοποιούν τους συμμάχους σε NATO και Ασία ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να στείλει όπλα στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ τόνισαν σε συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και σε ασιατικές χώρες ότι η Κίνα έχει εκφράσει την προθυμία της να παράσχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Ρωσία για να στηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ένας Aμερικανός αξιωματούχος.

Το μήνυμα, που στάλθηκε με διπλωματικό τηλεγράφημα και παραδόθηκε αυτοπροσώπως από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει επίσης ότι η Κίνα αναμένεται να αρνηθεί αυτά τα σχέδια, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η επίθεση που πραγματοποίησε η Ρωσία κατά μιας μεγάλης ουκρανικής στρατιωτικής βάσης την Κυριακή έγινε με πυραύλους cruise που εκτοξεύθηκαν από βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα Δευτέρα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, τηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η επιδρομή κατά του Διεθνούς Κέντρου για την διατήρηση της Ειρήνης και Ασφάλειας του Γιαβορίβ κοντά στα σύνορα της Πολωνίας που είναι μέλος του NATO δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες της Δύσης να ανεφοδιάσουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στην βάση δεν υπήρχαν ούτε αμερικανικά στρατεύματα, συνεργάτες ή πολιτικό προσωπικό.

Ο Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω βίντεο στο Κογκρέσο την Τετάρτη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω βίντεοσύνδεσης στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 9 το πρωί τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη, δήλωσαν σήμερα ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι σε κοινή επιστολή τους προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.

«Το Κογκρέσο παραμένει ακλόνητο στη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζει τη βάρβαρη και διαβολική επιθετικότητα του Πούτιν και να εγκρίνει νομοθεσίες για να παραλύσει και να απομονώσει τη ρωσική οικονομία καθώς και να παράσχει ανθρωπιστική, ασφάλεια και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία», ανέφεραν στην επιστολή τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters