OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ προς Τουρκία: Αφήστε ελεύθερο «άμεσα» τον Οσμάν Καβαλά

11/02/2021 - 05:30
Οσμάν Καβαλά
Share on FacebookShare on Twitter

Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε χθες Τετάρτη την Τουρκία να «απελευθερώσει αμέσως» τον επιχειρηματία και μαικήνα Οσμάν Καβαλά, τον οποίο βαρύνουν κατά την άποψη της Ουάσινγκτον ψευδείς κατηγορίες που σχετίζονται με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

«Οι απατηλές κατηγορίες σε βάρος του Καβαλά, η συνεχιζόμενη φυλάκισή του και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης του, κυρίως εξαιτίας της συγχώνευσης των υποθέσεων σε βάρος του, υπονομεύουν την τήρηση του κράτους του δικαίου και τη δημοκρατία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να εγγυηθεί τη δίκαιη, διαφανή και ταχεία επίλυση της υπόθεσης αυτής συμμορφούμενη προς τη νομοθεσία της και τις διεθνείς υποχρεώσεις της», πρόσθεσε ο κ. Πράις.

Δείτε ακόμη ΕΕ προς Τουρκία: Απελευθερώστε επειγόντως Ντεμιρτάς και Καβαλά

Ο Οσμάν Καβαλά, πασίγνωστη προσωπικότητα στην Τουρκία, παραμένει στη φυλακή από τον Οκτώβριο του 2017. Αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο πλαίσιο της δίκης του για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», κατηγορία που αφορά την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, και για «κατασκοπεία». Η δικαστική υπόθεση αυτή συγχωνεύθηκε πρόσφατα με μια άλλη, που αφορά τον ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Η αθώωσή του για αυτή τη δεύτερη υπόθεση, πριν από έναν χρόνο, ακυρώθηκε τον Ιανουάριο από εφετείο.

Ο κ. Καβαλά διαψεύδει πάντα τις κατηγορίες σε βάρος του. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί για να εκφοβίσει την κοινωνία των πολιτών. Ο 63χρονος επιχειρηματίες είναι γνωστός διότι έχει υποστηρίξει πολιτιστικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το κουρδικό ζήτημα, ή την αρμενοτουρκική συμφιλίωση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρεται συχνά στον Οσμάν Καβαλά, τον παρουσιάζει σαν «τον αντιπρόσωπο στην Τουρκία» του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, μαύρου προβάτου για διάφορα αυταρχικά καθεστώτα του κόσμου.

Ο Αμερικανός ερευνητής Χένρι Μπάρκι δικάζεται επίσης ερήμην για την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Στο κατηγορητήριο, περιγράφεται ως «συνεργάτης» του κ. Καβαλά.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο Νεντ Πράις εξέφρασε την «ανησυχία» της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το γεγονός πως ο Αμερικανός πολίτης αυτός «συμπεριλήφθηκε» σε «αδικαιολόγητες δικαστικές διαδικασίες». «Θεωρούμε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Δρ. Μπάρκι είναι ανυπόστατες και καλούμε την Τουρκία να επιλύσει την υπόθεσή του κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή και ταχύ», επέμεινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Tags: ΗΠΑΟΣΜΑΝ ΚΑΒΑΛΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Ρουμανία: Συγκλονιστικό βίντεο με αυτοκίνητο να «απογειώνεται» στον αέρα αφού ο οδηγός έχασε τον έλεγχο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert