OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανοί τάσσονται κατά της δίκης του Τραμπ γιατί «θα ρίξει λάδι στη φωτιά»

25/01/2021 - 04:38
Τραμπ
Share on FacebookShare on Twitter

Η προοπτική μιας καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη για την καθαίρεσή του δείχνει πολύ αβέβαιη σήμερα, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικανοί τάσσονται κατηγορηματικά κατά την υποβολής του κατηγορητηρίου στη Γερουσία.

«Θεωρώ ηλίθια τη διαδικασία αυτή. Πιστεύω ότι θα είναι αντιπαραγωγική», δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο, κορυφαίο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Η χώρα είναι ήδη στις φλόγες και κάτι τέτοιο θα ρίξει λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε.

Με φόντο τις εκκλήσεις του νέου, Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για ενότητα, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι επισημαίνουν ότι αυτή η ιστορική δίκη θα επιτείνει τον «διχασμό». Μολονότι ακόμη και στελέχη που παραμένουν πιστά στον μεγιστάνα επιχειρηματία, όπως ο Ρούμπιο, αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι ο Τραμπ «φέρει ένα μέρος της ευθύνης» για την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, πολλοί θεωρούν ότι η παραπομπή του θα βλάψει τη χώρα.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές υποστηρίζουν επίσης ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική και, με βάση αυτό, θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της δίκης.

Ο Τραμπ, ο οποίος τηρεί σιγή αφότου τον απέκλεισε το Twitter και αφού μετακόμισε στην πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, συνεχίζει να ασκεί ισχυρή επιρροή στο κόμμα.

Η κριτική και οι Ρεπουμπλικανοί

Και οι λίγοι Ρεπουμπλικάνοι που κατήγγειλαν τον ρόλο που διαδραμάτισε στις ταραχές, επικρίνονται σφοδρά από τη βάση του κόμματος. Είναι όμως ελάχιστες οι πιθανότητες να τον καταδικάσουν, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής της δίκης.

«Αν θέλουμε να ενωθεί η χώρα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι είναι σημαντική η απόδοση ευθυνών, η αλήθεια και η δικαιοσύνη», είπε στο Fox, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ψηφίσει υπέρ της ενοχής του Τραμπ για «υποκίνηση σε στάση».

Ο Ρόμνεϊ ήταν ο μόνος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που καταδίκασε τον Τραμπ στην πρώτη δίκη του, τον Φεβρουάριο του 2020, για την ουκρανική υπόθεση. Ο Τραμπ απαλλάχθηκε τότε από τη Γερουσία, που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους. Από την Τετάρτη, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία: έχουν 50 έδρες, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι και σε περίπτωση ισοψηφίας την καθοριστική ψήφο δίνει η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Ωστόσο, για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζονται πλειοψηφία των δύο τρίτων, κάτι που σημαίνει ότι 17 Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να τον κρίνουν ένοχο. Σήμερα φαίνεται δύσκολο να συγκεντρωθούν αυτές οι ψήφοι μολονότι ο ισχυρός επικεφαλής τους, ο Μιτς Μακόνελ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της ενοχής του Τραμπ.

Αργά αύριο το απόγευμα (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδας), θα κατατεθεί στη Γερουσία το κατηγορητήριο, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της διαδικασίας. Η δίκη δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις 9 Φεβρουαρίου. «Εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα» από την πρώτη δίκη, που κράτησε 21 ημέρες, ανέφερε η Δημοκρατική βουλευτής Μάντλιν Ντιν, μία εκ των «κατηγόρων» του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΓΕΡΟΥΣΙΑΗΠΑΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙΤΡΑΜΠ

Related Posts

Τουρκία - αρχηγός στρατού Λιβύης
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

23/12/2025 - 22:26
ραντάρ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

23/12/2025 - 21:17
Ουκρανία - Γερμανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

23/12/2025 - 21:04

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1940 το υποβρύχιο Παπανικολής βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

Top News

Αίγυπτος: Στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο η ηλιακή λέμβος του Χέοπα - Θα συντηρείται εκεί για τα επόμενα 4 χρόνια

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα υπάρξει 3ος κύκλος, το "Πάρα Πέντε" πραγματικά ήταν η καρδιά μου»

Ελπίδα Ιακωβίδου για Τζώνη Καλημέρη: «Στην πρώτη μας γνωριμία του απευθύνθηκα στον πληθυντικό»

Στο Πάρα Πέντε: Οι πρωταγωνιστές παρακολούθησαν μαζί το reunion της σειράς - Σε βιντεοκλήση ο Γιώργος Καπουτζίδης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert