ΗΠΑ: Σε επιφυλακή ανώτατοι αξιωματικοί υπό τον φόβο των κινήσεων Τραμπ πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στρατιωτικοί διοικητές στο Πεντάγωνο και την Ουάσιγκτον είναι σε κατάσταση συναγερμού, φοβούμενοι τι θα μπορούσε να κάνει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τις υπόλοιπες μέρες του στο αξίωμα.

Το περιοδικό Newsweek ανέφερε -επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές- ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί συζήτησαν τι θα κάνουν αν ο πρόεδρος κήρυττε στρατιωτικό νόμο και οι ανώτατοι αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι για την Ουάσιγκτον θα συμμετάσχουν σε μυστικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι ένοπλες δυνάμεις κληθούν να διατηρήσουν ή να αποκαταστήσουν την πολιτική τάξη κατά την ορκωμοσία και την μετάβαση του νέου Προέδρου στον Λευκό Οίκο.

«Σχετίζομαι με τον στρατό για πάνω από 40 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ τις συζητήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο, ούτε την ανάγκη να γίνονται τέτοιες συζητήσεις», λέει ένας συνταξιούχος αξιωματικός, που πλέον εργάζεται αναλαμβάνοντας εξοπλιστικά συμβόλαια και ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος πολλών ανώτατων αξιωματικών.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη πως Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για ενδεχόμενη συμμετοχή του στρατού σε μια κρίση που ο Τραμπ μπορεί να προκαλέσει προκειμένου να αντιστρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι «ο Τραμπ μπορεί να κινητοποιήσει ιδιωτικές πολιτοφυλακές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν για να διακόψει τη μετάβαση και να προκαλέσει βία στην Ουάσινγκτον».

Νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχασε στις πρόσφατες εκλογές υπέρ του Δημοκρατικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε πληροφορίες για το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ ώστε να ακυρώσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που έγιναν τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Forbes, η ιδέα τέθηκε αρχικά από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου, Michael Flynn, αλλά οι σύμβουλοι του Τραμπ απέρριψαν την πρόταση.

Η ανταποκρίτρια των New York Times, Maggie Haberman, ανέφερε το περασμένο Σάββατο, ότι ο πρόεδρος ρώτησε για την ιδέα του Flynn, καθώς αναφέρθηκε ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι ανησυχούσαν πολύ λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος του Τραμπ για «εξεζητημένα» σχέδια κατά τις τελευταίες του ημέρες στην εξουσία.

Αναφέρθηκε επιπλέον ότι ακόμη και μερικοί από τους πιο πιστούς αξιωματούχους του Τραμπ έχουν ενοχληθεί από τη συμπεριφορά του, συμπεριλαμβανομένου του ενδιαφέροντός του για τις απόψεις του Φλιν, με έναν ανώτερο αξιωματούχο να λέει ότι ο πρόεδρος «ξοδεύει το χρόνο του μιλώντας με συνωμότες που λένε ανοιχτά ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου δεν είναι σημαντικό πράγμα.»

Ωστόσο, ο Τραμπ έγραψε αργότερα το Σάββατο, λέγοντας ότι «οι αναφορές σχετικά με την έρευνά του για την επιβολή στρατιωτικού νόμου ήταν ψεύτικες ειδήσεις».

Το κολέγιο των αντιπροσώπων ενέκρινε πρόσφατα τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές, ενώ ο Τραμπ απείλησε ότι δεν θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο κατά την ορκωμοσία του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: almasdarnews