OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσική επιθετικότητα»

01/04/2021 - 11:54
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα χθες Τετάρτη, εξέφρασε τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «μπροστά στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα χθες, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Ουκρανίας – Κριμαίας, έπειτα από αναφορές του ουκρανικού στρατού περί ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος τους.

«Είμαστε ανήσυχοι για την πρόσφατη κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 20ής Ιουνίου η οποία είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών την 26η Μαρτίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Τζον Κέρμπι.

Δείτε ακόμη Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι εντάσεις – Ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα σύνορα

«Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων η οποία είχε επιτευχθεί» χάρη στην εκεχειρία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, πρόσθεσε, ενώ οι εχθροπραξίες έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Ιανουάριο.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση.

Ο στρατός της Ουκρανίας έκανε λόγο πρόσφατα περί ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα βόρεια και στα ανατολικά σύνορα της χώρας, καθώς και στην Κριμαία, ωστόσο παρατηρητές συνέδεσαν τις κινήσεις αυτές με στρατιωτικά γυμνάσια.

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους (…) ήρθαμε σε επαφή με τους Ρώσους, για να προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει», είπε ο κ. Κέρμπι.

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, συνομίλησε χθες Τετάρτη με τον επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου Βάλερι Γκερασίμοφ και με τον επικεφαλής του ουκρανικού γενικού επιτελείου Ρουσλάν Χομτσάκ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο στρατηγός Χομτσάκ κατήγγειλε την Τρίτη την «απειλή» για την «ασφάλεια» της Ουκρανίας, διατεινόμενος πως οι αυτονομιστές διαθέτουν 28.000 μαχητές και «πάνω από 2.000 εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους» από τη Ρωσία.

Η Μόσχα αρνείται ότι έχει αναπτύξει άνδρες ή όπλα στο πεδίο.

Δείτε ακόμη TB2: Τα τουρκικά drones της Ουκρανίας «αγχώνουν» τους Ρώσους ενώ τα σύνορα «βράζουν» [pics,vid]

Ο Τζον Κέρμπι ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν τεθεί σε φάση αυξημένης επαγρύπνησης ενόψει «δυνητικής άμεσης κρίσης» και ότι οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν στις εντάσεις στην Ουκρανία σε επαφές με τους εταίρους τους στο NATO.

Προχθές Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, επαναβεβαίωσε την «απαρασάλευτη υποστήριξη των ΗΠΑ στην εθνική κυριαρχία (και) την εδαφική ακεραιότητα (της Ουκρανίας) μπροστά στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα» που πρόσαψε στη Μόσχα κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον Αντρέι Γερμάκ, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους, ξέσπασε το 2014, λίγο καιρό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έπειτα από την εξέγερση και την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτικές δυνάμεις στο Κίεβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Tags: ΗΠΑΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert