OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τέλος στην εισαγωγή αδασμολόγητων προϊόντων από την Τουρκία

17/05/2019 - 09:46
Μία απίστευτη ιστορία: Πως ένας πιτσαδόρος ανακάλυψε το σχέδιο των Αμερικανών για εισβολή στο Ιράκ
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να τερματίσει την προτιμησιακή μεταχείριση της Τουρκίας εντός των ορίων του προγράμματος που επέτρεπε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται στη χώρα αδασμολόγητα, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή τη 17η Μαΐου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μειώνει στο μισό τον δασμό που επιβάλλεται στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα, από το 50% στο 25%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, κρίθηκε ότι είναι προσήκον να τερματιστεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα που είναι γνωστό με την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων ΣΓΠ) λόγω του επιπέδου της οικονομικής της ανάπτυξης.

Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή στις αρχές του Μαρτίου, όταν δήλωσε πως η Άγκυρα δεν δικαιούται πλέον να ωφελείται από το πρόγραμμα ΣΓΠ διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά». Η διαδικασία επανεξέτασης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα είχε αρχίσει τον Αύγουστο του 2018, εν μέσω διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Αλλά η Άγκυρα έτρεφε ελπίδες ότι η Ουάσινγκτον δεν θα προχωρούσε σε αυτή την απόφαση, καθώς τόνιζε πως θα ερχόταν σε αντίθεση με τον στόχο το διμερές εμπόριο να φθάσει τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, στον οποίο έχουν συμφωνήσει οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέρυσι ο Τραμπ επέβαλε υψηλότερους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία για να ασκήσει πίεση στη χώρα-μέλος του NATO ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο ευαγγελικός πάστορας Άντριου Μπράνσον. Ο ιερωμένος είχε φυλακιστεί και αντιμετώπιζε κατηγορίες για τρομοκρατία. Εντέλει, αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο.

Η κρίση οδήγησε σε μεγάλη πτώση την τουρκική λίρα και το κλίμα έντασης στη διμερή σχέση συνεχίστηκε, με αφορμές το σχέδιο της Άγκυρας να αγοράσει ένα ρωσικό οπλικό σύστημα παρά τις προτροπές και τις απειλές της Ουάσινγκτον και τις πολύ διαφορετικές επιδιώξεις των δύο κυβερνήσεων στη Συρία.

Η Τουρκία είναι μια από τις 120 χώρες που συμμετέχουν στο ΣΓΠ, το αρχαιότερο και ευρύτερο πρόγραμμα των ΗΠΑ για την προτιμησιακή μεταχείριση χωρών στο πεδίο του εμπορίου. Στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, εκμηδενίζοντας τους δασμούς σε χιλιάδες προϊόντα.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν τουρκικά αγαθά αξίας 1,66 δισεκ. δολαρίων βάσει του ΣΓΠ, ήτοι το 17,7% των εισαγωγών τους από την Τουρκία, κατά τις υπηρεσίες του USTR.

Tags: ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑΗΠΑΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Related Posts

Ζελένσκι - Πολωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

19/12/2025 - 17:00
Ουκρανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

19/12/2025 - 16:07
Orlan-10
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

19/12/2025 - 15:32

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Καιρίδη και Δαβάκη: «Που είναι ο Νίκος Δένδιας; Προσβάλλει την Επιτροπή» - «Είσαι απαράδεκτος»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που αγαπάει τη χωρά μου και θέλει να βοηθήσει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert