ΗΠΑ: Τεντώνει το σκοινί με τη Ρωσία – Στέλνει 392 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, παρά τις εσωτερικές διαφορές, ενέκρινε χρηματοδότηση 392 εκατομμυρίων δολαρίων για αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν υποστήριξη και χρηματοδότηση ώστε να βοηθήσουν τις ουκρανικές επιχειρήσεις να βρουν νέες αγορές, να προσαρμοστούν στις εμπορικές πιέσεις και να προαγάγουν την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, βοηθώντας τις να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Η οικονομική βοήθεια φυσικά ενισχύει και την αμυντική δύναμη της Ουκρανίας και βάζει φρένο στην Ρωσική προκλητικότητα.

Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε στο Reuters ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να αλλάξει τακτική όσον αφορά την Ουκρανία. Επιπλέον επανέλαβε το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα θα πρέπει «να ζητήσει από τα στρατεύματά της να επιστρέψουν στους στρατώνες» και να «διαπραγματευτεί» με την ουκρανική κυβέρνηση.

Ο ίδιος κατήγγειλε «την ισχυροποίηση (της παρουσίας) των Ρώσων στην Κριμαία» και εξέφρασε την «πραγματική ανησυχία» των ΗΠΑ σχετικά με «άλλα σχέδια» που θα μπορούσαν «να έχουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία».

«Αν η Ρωσία δεν επιλέξει την αποκλιμάκωση (…) τότε το μήνυμα από την (αμερικανική) κυβέρνηση είναι ότι είμαστε έτοιμοι να επιβάλλουμε πιο σκληρά μέτρα»

Για τους Αμερικανούς «Αυτή είναι η χρηματοδότηση ζωής και θανάτου για μια χώρα που αγωνίζεται εναντίον των εχθρών μας».

Πηγή: Kyiv Post