ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο κατασκόπευε τον Ζελένσκι – Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα

Οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φοβούμενοι ότι το Κίεβο μπορεί να αρχίσει να χτυπά το έδαφος της Ρωσίας εάν η Ουάσιγκτον παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αποκαλύπτει ένα από τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν.

Το CNN εξέτασε 53 απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, τα οποία φαίνεται να αναφέρουν λεπτομερώς, μεταξύ άλλων, τις μαχητικές ικανότητες της Ουκρανίας, τα πιθανά τρωτά σημεία της και τις ευρείες προσπάθειες του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής.

Ένα από τα έγγραφα φαίνεται να είναι η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που φέρεται να αποκαλύπτει τις συνομιλίες του Ζελένσκι που είχαν υποκλέψει, με αξιωματούχους του στρατού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, πηγή κοντά στον Ζελένσκι είπε ότι η κατασκοπεία των ΗΠΑ στον Ζελένσκι δεν ήταν έκπληξη για τον Ουκρανό πρόεδρο. Ωστόσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι βαθιά απογοητευμένοι για τη διαρροή.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Ζελένσκι με το επιτελείο του στα τέλη Φεβρουαρίου, «πρότεινε να χτυπήσουν ρωσικές θέσεις στη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ» χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να φτάσουν τόσο μακριά.

Οι πληροφορίες θα μπορούσαν να εξηγήσουν την απροθυμία των ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς λόγω των φόβων ότι το Κίεβο θα τα χρησιμοποιήσει για χτυπήματα εντός της Ρωσίας. Αλλά η Ουκρανία έχει υποσχεθεί να μην χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τέτοιες επιχειρήσεις.

Την Παρασκευή, 7 Απριλίου, διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που χρονολογούνται από την 1η Μαρτίου 2023 και περιγράφουν λεπτομερώς τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας πριν από την προγραμματισμένη ουκρανική αντεπίθεση.

Πηγή: Kyiv Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters