OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ vs Κίνα: Ο “πόλεμος” των προξενείων! “Λουκέτο” στο Χιούστον, τους… διώχνουν από τη Γουχάν

22/07/2020 - 15:32
ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Ακόμη ένα επεισόδιο στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Νέο… μπουρλότο έβαλε η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κλείσει το κινέζικο προξενείο στο Χιούστον.

Η “εντολή” των ΗΠΑ έγινε δεκτή με… οργή από την Κίνα, με το Πεκίνο να απειλεί ήδη με αντίποινα. Η διαταγή να κλείσει το προξενείο δόθηκε το βράδυ της Τρίτης (21.07.2020) και ενώ υπήρξαν δημοσιεύματα πως καίγονταν έγγραφα σε αυλή του προξενείου!

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Γιατί κλείσαμε το προξενείο της Κίνας

Η εντολή να κλείσει το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον δόθηκε για να προστατευθούν τα “προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών” ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόργκαν Όρταγκους.

“Δώσαμε εντολή για το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Χιούστον, προκειμένου να προστατεύσουμε την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών”, αναφέρει η Όρταγκους σε δήλωσή της.

“Η Σύμβαση της Βιέννης αναφέρει ότι οι διπλωμάτες οφείλουν να ‘σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας που τους φιλοξενεί’ και ‘οφείλουν να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του κράτους’”, υπογράμμισε η Ορτάγκους, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο οξυμένων εντάσεων ανάμεσα στις δύο δυνάμεις σε πολλά μέτωπα: αμφιλεγόμενος νόμος περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, κατηγορίες για κατασκοπεία, κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στην περιοχή Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα.

“Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τις παραβιάσεις της εθνικής τους κυριαρχίας και τον εκφοβισμό του λαού τους από την Κίνα, όπως δεν έχουμε ανεχθεί τις άδικες εμπορικές πρακτικές, την κλοπή αμερικανικών θέσεων εργασίας και άλλες κατάφωρες συμπεριφορές. Ο πρόεδρος Τραμπ εμμένει στο θέμα της δικαιοσύνης και της αμοιβαιότητας στις σινοαμερικανικές σχέσεις”, σημειώνει επίσης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωσή της που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Κίνα: «Άνευ προηγουμένου κλιμάκωση»

Νωρίτερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε από τις ΗΠΑ να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή “πρόκληση” και “μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση”, και απείλησε με αντίποινα αν οι ΗΠΑ δεν ανακαλέσουν την απόφασή τους.

“Πρόκειται για μια πολιτική πρόκληση στην οποία προβαίνουν μονομερώς οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο παραβιάζει σοβαρά το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν.

“Η Κίνα καταδικάζει απερίφραστα τη σκανδαλώδη και αναιτιολόγητη αυτή ενέργεια”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, απειλώντας την Ουάσινγκτον με “αντίποινα”.

Μπορεί να κλείσουν το προξενείο των ΗΠΑ στη Γουχάν!

Μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσωπο που έχει άμεση γνώση της υπόθεσης δήλωσε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή για το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στην Γουχάν σε απάντηση στην αμερικανική ενέργεια.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την υπόθεση μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης ούτε η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα του διεθνούς πρακτορείου να σχολιάσει την υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είχε διευκρινίσει νωρίτερα ότι το προξενείο στο Χιούστον λειτουργούσε κανονικά, μετά τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ στο Χιούστον ότι καίγονταν έγγραφα σε αυλή του προξενείου.

Η αστυνομία του Χιούστον ανακοίνωσε σε μήνυμά της στο Twitter ότι παρατηρήθηκε καπνός στο προξενείο αλλά οι δυνάμεις της τάξης δεν έλαβαν άδεια για να μπουν μέσα στο συγκρότημα του προξενείου.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει πέντε προξενεία στις ΗΠΑ.

Πηγή: Newsit

Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

Related Posts

ΗΠΑ - Ιράν - THAAD
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή, ενόψει πιθανής επίθεσης στο Ιράν

01/02/2026 - 19:48
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

01/02/2026 - 19:36
Ισραήλ - Λωρίδα της γάζας
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 32 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Για «αντίποινα» κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός

01/02/2026 - 18:22

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1943 παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή, ενόψει πιθανής επίθεσης στο Ιράν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

ΓΕΣ: Αποφοίτησαν 12 Αξιωματικοί της 78ης Εκπαιδευτικής Σειράς της ΣΤΕΑΜΧ [pics]

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 32 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Για «αντίποινα» κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός

Η Ουκρανία ευχαριστεί τον Έλον Μασκ για τα «μέτρα» που έλαβε ώστε ρωσικά drones να μην μπορούν να χρησιμοποιoύν το Starlink

Νίκος Δένδιας: «Oι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ακρογωνιαίος λίθος της ύπαρξης της Ελλάδας, που αντιμετωπίζει σημαντική απειλή»

Πακιστάν: Πάνω από εκατό νεκροί σε επιθέσεις αυτονομιστών στην Μπαλουτσιστάν

Top News

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ «έβγαλε» είδηση: Γνωρίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έρθει στην Ελλάδα – Υπέροχη Πρώτη Κυρία η Μελάνια

Κακοκαιρία: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας - Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Έλενα Βουλγαράκη για Δημήτρη Παπανώτα: Το πραγματικά σύγχρονο και παντελονάτο είναι να λες «συγγνώμη» όταν έχεις προσβάλει έναν άνθρωπο

Survivor: Κατέρρευσε ο Χρήστος Μυλωνάς - Έχασε τις αισθήσεις του και τον πήραν με φορείο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert