OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η «Επιχείρηση Καταφύγιο Συμμάχων» για τους Αφγανούς

30/07/2021 - 17:07
ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Περίπου 200 Αφγανοί αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα μια νέα ζωή στις ΗΠΑ, καθώς ξεκίνησε η αερογέφυρα για διερμηνείς και άλλους εργαζομένους που κινδυνεύουν με αντίποινα από τους Tαλιμπάν επειδή εργάστηκαν για την αμερικανική κυβέρνηση κατά τον 20ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επιχείρηση για την απομάκρυνση Αφγανών που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ καθώς και μελών των οικογενειών τους διεξάγεται ενώ η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων βαίνει προς ολοκλήρωση και οι κυβερνητικές δυνάμεις στη χώρα προσπαθούν να αναχαιτίσουν την προέλαση των ταλιμπάν.

Η βάση Φορτ Λι θα είναι ο χώρος υποδοχής

Το πρώτο αεροσκάφος με περίπου 200 Αφγανούς έφθασε στο Φορτ Λι, μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια, προκειμένου να γίνουν οι τελικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και ιατρικές εξετάσεις. Οι Αφγανοί που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ λαμβάνουν ‘Ειδική Μεταναστευτική Βίζα’ (SIV) που τους δίνει τη δυνατότητα να φέρουν τις οικογένειές τους. Ακόμα και πάνω από 50.000 άνθρωποι μπορεί εν τέλει να φύγουν εκτός Αφγανιστάν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Καταφύγιο Συμμάχων».

«Είναι απλά οι πρώτες από μια σειρά αφίξεων καθώς εργαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη μετεγκατάσταση Αφγανών που μπορούν να λάβουν SIV μακριά από τον κίνδυνο –στις ΗΠΑ, σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό ή σε τρίτες χώρες— ούτως ώστε να μπορούν να περιμένουν με ασφάλεια για να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους για βίζα», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την «πλήρη ισχύ των διπλωματικών, οικονομικών και αναπτυξιακών μας μέσων» για να στηρίξουν τον αφγανικό λαό.

Τι γίνεται με όσους έχουν αιτηθεί βίζα

Η πρώτη ομάδα αφίξεων προέρχεται από τους περίπου 2.500 αιτούντες βίζα SIV και μελών των οικογενειών τους που έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία και των οποίων η μετεγκατάσταση έχει εγκριθεί, δήλωσε ο Ρας Τράβερς, αναπληρωτής σύμβουλος του Μπάιντεν για την εσωτερική ασφάλεια. Οι Αφγανοί αναμένεται να παραμείνουν στο Φορτ Λι για έως επτά ημέρες πριν συναντήσουν συγγενείς τους ή πάνε σε οικογένειες που θα τους φιλοξενήσουν σε όλη τη χώρα. Υποβλήθηκαν σε «λεπτομερείς ελέγχους του ιστορικού τους» καθώς και σε τεστ COVID-19, είπε ο Τράβερς. Κάποιοι είχαν ήδη εμβολιαστεί ενώ οι υπόλοιποι θα εμβολιαστούν στο Φορτ Λι.

Η κλιμακούμενη βία στο Αφγανιστάν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα για πολλούς αιτούντες βίζα SIV, των οποίων οι αιτήσεις είναι υπό επεξεργασία εν μέσω αναφορών –τις οποίες διαψεύδουν οι ταλιμπάν— ότι κάποιοι έχουν δολοφονηθεί από εκδικητικούς μαχητές. Κάποιοι αιτούντες δεν καταφέρνουν να πάνε στην πρωτεύουσα Καμπούλ για να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες ενέργειες στην αμερικανική πρεσβεία ή να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους. Το πρόγραμμα SIV έχει σημαδευτεί από μεγάλους χρόνους επεξεργασίας των αιτημάτων και γραφειοκρατικά εμπόδια –τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο προσπαθούν να επιλύσουν—το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σε εκκρεμότητα περίπου 20.000 αιτήσεις.

«Οι ΗΠΑ είχαν 20 χρόνια για να προβλέψουν το πώς θα έμοιαζε η αποχώρηση», δήλωσε ο Άνταμ Μπέιτς, σύμβουλος στο International Refugee Assistance Project, που προσφέρει νομική βοήθεια σε πρόσφυγες. «Είναι πραγματική ασυνειδησία το ότι έχουμε καθυστερήσει τόσο». Το Κογκρέσο θέσπισε το 2006 τα προγράμματα SIV για Ιρακινούς και Αφγανούς διερμηνείς που κινδύνευαν με αντίποινα επειδή εργάστηκαν για την αμερικανική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝΑΦΓΑΝΟΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣΑΦΓΑΝΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙΗΠΑΤΑΛΙΜΠΑΝ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert