OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ζητούν από το Πεκίνο να σταματήσει την «επικίνδυνη» δράση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

30/04/2023 - 08:40
ΗΠΑ: Ζητούν από το Πεκίνο να σταματήσει την «επικίνδυνη» δράση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ουάσινγκτον κάλεσε σήμερα το Πεκίνο να τερματίσει την «προκλητική και επικίνδυνη» δράση του στα διαφιλονικούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, μετά από μια παρ’ ολίγον σύγκρουση μεταξύ σκάφους του κινεζικού λιμενικού με φιλιππινέζικο πλοίο.

«Καλούμε το Πεκίνο να σταματήσει την προκλητική και επικίνδυνη δράση του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ σε ανακοίνωση του, επιβεβαιώνοντας στην ακλόνητη υποστήριξη της Ουάσινγκτον τον «σύμμαχό» της, Μανίλα.

Οι ΗΠΑ υπενθύμισαν ότι «μια ένοπλη επίθεση στον Ειρηνικό, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κατά των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, κυβερνητικών πλοίων ή αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Λιμενικού Σώματος, θα είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή αμοιβαίων αμυντικών δεσμεύσεων των ΗΠΑ» με τις Φιλιππίνες βάσει μιας συνθήκης του 1951.

Το περιστατικό, που ανέβασε τους τόνους ανάμεσα σε Πεκίνο και Μανίλα, συνέβη την Κυριακή κοντά στους νήσους Σπράτλι, την επομένη των συνομιλιών στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και του προέδρου των Φιλιππίνων, Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ. Στόχος της συνάντησης εκείνης ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με αυτά τα διαφιλονικούμενα ύδατα.

Το συμβάν σημειώθηκε ενώ ο πρόεδρος των Φιλιππίνων αναμένεται στην Ουάσινγκτον αύριο Δευτέρα για να γίνει δεκτός από τον ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι πρώτη ανακάλυψε και έδωσε όνομα στα νησιά στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια τεράστια περιοχή από την οποία περνά πλέον μεγάλο μέρος του εμπορίου μεταξύ της Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου. Το Πεκίνο διεκδικεί μεγάλο μέρος των μικρών νησιών και των υφάλων που βρίσκονται εκεί, όμως και άλλες χώρες – Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία, Μπρουνέι — έχουν αξιώσεις στην περιοχή και κάθε μία ελέγχει αρκετά νησιά.

Στο συμβάν της Κυριακής σκάφος του κινεζικού λιμενικού έκλεισε τον δρόμο σε ένα φιλιππινέζικο πλοίο, το οποίο ήταν δύο φορές πιο μικρό από το κινεζικό, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε απόσταση 45 μέτρων το ένα από το άλλο, αποφεύγοντας παρ’ ολίγον τη σύγκρουση, επεσήμανε το πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων. Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν σε άλλο φιλιππινέζικο πλοίο, έπειτα από πρόσκληση να συμμετάσχει σε περιπολία στην περιοχή, έγινε μάρτυρας του περιστατικού.

VIDEO: Chinese, Philippine vessels near-crash.

A Chinese coast guard ship cut off a Philippine patrol vessel carrying journalists in the disputed South China Sea, causing a near-collision, an @AFP team on board another boat witnessed.

The near-miss off the Spratly Islands was… pic.twitter.com/8w8heZUhco

— AFP News Agency (@AFP) April 28, 2023

«Οι εικόνες και τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης είναι μια υπενθύμιση ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας παρενοχλεί και εκφοβίζει φιλιππινέζικα πλοία που πραγματοποιούν περιπολίες ρουτίνας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη τους», τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Πεκίνο απάντησε στο περιστατικό την Παρασκευή κατηγορώντας τη Μανίλα ότι προσπάθησε «σκοπίμως» να προκαλέσει επεισόδιο στα διαφιλονικούμενα ύδατα της θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Η Μανίλα από την πλευρά της υποστήριξε ότι «οι περιπολίες ρουτίνας στα ύδατά μας δεν μπορούν να είναι ούτε προμελετημένες ούτε προκλητικές», σημειώνοντας πως η χώρα «άσκησε ένα νόμιμο δικαίωμά της, το οποίο θα εξακολουθήσει να ασκεί».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Tags: ΚΙΝΑΝΟΤΙΑ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Related Posts

Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

26/12/2025 - 15:50
Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

26/12/2025 - 15:37
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

26/12/2025 - 15:26

Διαβάστε Επίσης

AMRAAM-ER: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 236 πυραύλων στη Δανία – Θα εξοπλίσουν τα συστήματα NASAMS

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: «Η ρήξη στο ζευγάρι είχε έρθει πριν από ένα χρόνο» - Το χρονικό της σύλληψης του γνωστού καλλιτέχνη

Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά

Σάκης Ρουβάς: Ο «Χριστουγεννιάτικος» χορός με την κόρη του στους ρυθμούς ενός Tik Tok trend

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Ντουμπάι με την οικογένειά του και οι ευχές για «παιδική αθωότητα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert