OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ενισχύεται με πεζοναύτες η ασφάλεια της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

31/12/2019 - 19:19
Ιράκ
Share on FacebookShare on Twitter

Διαδηλωτές και παραστρατιωτικοί μαχητές, εξοργισμένοι από τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ, πυρπόλησαν ένα φυλάκιο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, την ώρα που οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι φρουροί της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής απαντούσαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και άλλα μέλη του προσωπικού έχουν φύγει από το συγκρότημα της πρεσβείας (δεν διευκρίνισαν το πότε), όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί από αμερικανικές πηγές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, μέσα στην πρεσβεία, διπλωμάτες και άλλα μέλη του προσωπικού έχουν καταφύγει σε ένα οχυρωμένο, ασφαλές δωμάτιο, όπως ανέφεραν δύο από αυτούς που επικοινώνησαν μέσω μιας εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι ενορχηστρώνει αυτές τις βίαιες κινητοποιήσεις και επέρριψε ευθύνες στην Τεχεράνη για τα γεγονότα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι αναμένεται να ενισχυθούν προσωρινά τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία, με την αποστολή πρόσθετου αριθμού πεζοναυτών στη Βαγδάτη.

Νωρίτερα σήμερα, οι διαδηλωτές εφόρμησαν και πυρπόλησαν το φυλάκιο στην είσοδο της πρεσβείας, όμως δεν κατάφεραν να μπουν στο συγκρότημα. Εκτόξευσαν πέτρες στην πύλη, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Όχι, όχι στην Αμερική» και «Όχι, όχι στον Τραμπ».

Άνδρες των ιρακινών ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν γύρω από την κεντρική πύλη για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να μπουν στην πρεσβεία. Αργότερα, ενισχύθηκαν από μέλη της ιρακινής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, 12 παραστρατιωτικοί μαχητές τραυματίστηκαν από τα δακρυγόνα και τις βομβίδες κρότου-λάμψης που εκτόξευαν οι ειδικές δυνάμεις για να διαλύσουν το πλήθος. Ένας μάρτυρας που μίλησε στο Reuters είπε ότι είδε αίματα στο πρόσωπο ενός τραυματία και στο στομάχι ενός άλλου, την ώρα που τους απομάκρυναν από την περιοχή.

Ορισμένοι από τους παραστρατιωτικούς κάλεσαν από μεγάφωνα τους διαδηλωτές να φύγουν. «Δώσαμε το μήνυμά μας, παρακαλούμε φύγετε από την περιοχή για να αποφευχθεί αιματοχυσία», ήταν η έκκληση προς τους συγκεντρωμένους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Ιρακινοί διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων και για την παρουσία παραστρατιωτικών μονάδων, όπως της φιλοϊρανικής Κατάιμπ Χεζμπολάχ που στηρίζει την κυβέρνηση του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Άντελ Αμπντούλ Μάχντι. Όμως σήμερα, οι παραστρατιωτικοί ήταν εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους και άγραψαν με σπρέι «Κλειστό εξ ονόματος του λαού», στις πύλες της πρεσβείας των ΗΠΑ, ενώ έσπασαν και τις κάμερες παρακολούθησης γύρω από το κτίριο.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο Καΐς αλ Χαζάλι, ο επικεφαλής της οργάνωσης Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ, που στηρίζεται από το Ιράν. «Οι Αμερικανοί είναι ανεπιθύμητοι στο Ιράκ. Είναι η πηγή του κακού και θέλουμε να φύγουν», είπε.

Ο Χαζάλι είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της Τεχεράνης στο Ιράκ και ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους σιίτες ηγέτες στη χώρα.

Η Κατάιμπ Χεζμπολάχ είναι μια από τις μικρότερες, αλλά ισχυρές οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν. Οι διαδηλωτές κρέμασαν τα λάβαρά της στον φράχτη γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ σήμερα.

Δεν εκκενώνεται η πρεσβεία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να εκκενώσει την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία έγινε στόχος ενός εξοργισμένου πλήθους που διαμαρτυρείται για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

«Το αμερικανικό προσωπικό είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν παραβιάσεις στις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο για εκκένωση της πρεσβείας στη Βαγδάτη», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ματ Τούλερ απουσίαζε σε ένα προγραμματισμένο προσωπικό ταξίδι για περισσότερο από μια εβδομάδα, σημειώοντας πως δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εκκένωσε την πρεσβεία είναι ψευδή. Πρόσθεσε πως ο Τούλερ επιστρέφει στην πρεσβεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΒΑΓΔΑΤΗΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗΠΑΙΡΑΚΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣΠΡΕΣΒΕΙΑ

Related Posts

SDF
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

23/12/2025 - 19:49
Ουκρανία - Σιβέρσκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

23/12/2025 - 19:22
Τσέρνομπιλ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικός σταθμός Τσέρνομπιλ: Δεν θα αντέξει νέο χτύπημα με Iskander ή ρωσικό drone, προειδοποιεί ο διευθυντής του

23/12/2025 - 17:14

Διαβάστε Επίσης

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας

Skynex: H Ιταλία παρέλαβε το πρώτο σύστημα αεράμυνας από την Rheinmetall με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση των drones

Πυρηνικός σταθμός Τσέρνομπιλ: Δεν θα αντέξει νέο χτύπημα με Iskander ή ρωσικό drone, προειδοποιεί ο διευθυντής του

Top News

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την παραμονή των Χριστουγέννων - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε ότι θα ονομάσει την κόρη της Πολυξένη - Αλεξάνδρα

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου στον Τάσο Ξιαρχό: «Ως γκέι βάζεις πολλούς άντρες κάτω»

Σμαράγδα Καρύδη: Οι μεγάλοι έρωτες που πέρασαν από τη ζωή της κι ο χωρισμός από τον Θοδωρή Αθερίδη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert