OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Απαγχονισμός κατάδικου για τον φόνο στρατιωτικού στις μαζικές κινητοποιήσεις του 2022

07/08/2024 - 11:53
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Άνδρας εκτελέστηκε χθες Τρίτη 6.8.2024 στο Ιράν, μετά την καταδίκη του σε θάνατο αφού κρίθηκε ένοχος για τον φόνο στρατιωτικού εν μέσω του κινήματος αμφισβήτησης που πυροδότησε ο θάνατος της νεαρής Μαχσά Αμινί το 2022 στα χέρια της αστυνομίας ηθών, ανακοίνωσε φορέας ενημέρωσης της δικαστικής εξουσίας.

«Ο Γολαμρεζά Ρασαΐ εκτελέστηκε (χθες Τρίτη) το πρωί στη φυλακή της Κερμανσάχ» (δυτικά), διότι «μαχαίρωσε μέχρι θανάτου συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης», επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, «κατά τη διάρκεια των παράνομων διαδηλώσεων του Νοεμβρίου του 2022», ανέφερε ο ιστότοπος Mizan Online, εννοώντας τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Την 27η Νοεμβρίου 2022, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim είχε μεταδώσει την είδηση του θανάτου του αξιωματικού, αναφέροντας πως ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή πληροφοριών στην κομητεία Σαχνέ, στην επαρχία Κερμανσάχ.

Περιοχή με κατά πλειονότητα κουρδικό πληθυσμό, η Κερμανσάχ συγκαταλεγόταν την εποχή στα επίκεντρα των μαζικών κινητοποιήσεων στο Ιράν εξαιτίας του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Η νεαρή, που ανήκε στην κουρδική μειονότητα, συνελήφθη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Ο Γολαμρεζά Ρασαΐ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Οκτώβριο του 2023 από ποινικό δικαστήριο της Κερμανσάχ, βάσει νόμου που προβλέπει να ανταποδίδονται τα ίσα και χρησιμοποιείται γενικά στο Ιράν σε υποθέσεις φόνων — η εσχάτη των ποινών εφαρμόζεται αν η οικογένεια του θύματος δεν προβάλει αντίρρηση, αν δεν συγχωρέσει τον φερόμενο ως δράστη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε έντονα χθες βράδυ την εκτέλεση με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από εκπρόσωπο του Ύπατου Εκπροσώπου της, του Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο τη χρήση της θανατικής ποινής σε αντίποινα για την έκφραση διαφωνίας στο εσωτερικό» του Ιράν, σημειώνεται στο κείμενο.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη οι ιρανικές αρχές να σέβονται το δικαίωμα των κατηγορουμένων σε δίκαιη δίκη», θυμίζοντας πως η ΕΕ εναντιώνεται σθεναρά στη χρήση της θανατικής ποινής, «σε όλες» τις περιπτώσεις.

Μέχρι τώρα, έχουν απαγχονιστεί τουλάχιστον δέκα άνθρωποι στο Ιράν για υποθέσεις που σχετίζονταν με το κίνημα αμφισβήτησης, έναυσμα του οποίου ήταν ο θάνατος της Μαχσά Αμινί.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν αφού ξέσπασαν οι μαζικές κινητοποιήσεις, τις οποίες οι αρχές εξέλαβαν ως «ταραχές» ενορχηστρωμένες από δυτικές μυστικές υπηρεσίες με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί το κληρικαλιστικό σιιτικό καθεστώς.

Παράλληλα, επίσης χθες, εφετείο μείωσε στο μισό την ποινή φυλάκισης τριών ετών που είχε επιβληθεί στον δημοφιλή ιρανό τραγουδιστή Σερβίν Χατζιπούρ, κομμάτι του οποίου υπό τον τίτλο «Baraye» είχε μετατραπεί σε ύμνο του κινήματος αμφισβήτησης.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣΙΡΑΝΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟΜΑΧΣΑ ΑΜΙΝΙ

Related Posts

Ουκρανία και Γερμανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία και Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο 10 σημείων για συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων

15/12/2025 - 17:05
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 3 στους 4 πολίτες απορρίπτουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

15/12/2025 - 16:00
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ μας πιέζουν να παραχωρήσουμε το Ντονμπάς στη Ρωσία»

15/12/2025 - 13:55

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία και Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο 10 σημείων για συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

Ουκρανία: 3 στους 4 πολίτες απορρίπτουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τεχνητή νοημοσύνη, UAVs, κυβερνοασφάλεια και αξιοποίηση Διαστήματος αποτελούν στρατηγικούς πολλαπλασιαστές ισχύος

Δένδιας: Στις 8 Ιανουαρίου ψηφίζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ μας πιέζουν να παραχωρήσουμε το Ντονμπάς στη Ρωσία»

Γαλλία: «Οι Ευρωπαίοι πήραν τη μοίρα τους στα χέρια τους με το πάγωμα των δεσμευμένων ρωσικών assets»

Τσεχία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση του δεξιού λαϊκιστή Μπάμπις – «Στον αέρα» η βοήθεια στην Ουκρανία

Top News

Η Έλενα Παπαρίζου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και επιστρέφει στο The Voice

Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 35 χώρες που θα συμμετέχουν μετά από το ζήτημα με τη συμμετοχή του Ισραήλ

Πώς το σκάφος με τους τόνους κοκαΐνης του «Έλληνα Εσκομπάρ» πιάστηκε στα δίχτυα των αρχών - Η διαδρομή και οι συλλήψεις

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ μαθαίνει ρωσικά και φρεσκάρει τις γνώσεις του στην οφθαλμολογία – Η χρυσή ζωή της οικογένειας στη Ρωσία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert