Εκπρόσωπος της διπλωματίας του Ιράν δήλωσε πως η Ισλαμική Δημοκρατία απορρίπτει και βρίσκει «σκανδαλώδη» τον «εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, στον οποίο αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχθές Τρίτη (04.02.2025), παρουσιάζοντας σχέδιο το οποίο προβλέπει οι ΗΠΑ να «πάρουν τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας.
«Το σχέδιο που προβλέπει να αδειάσει η Γάζα και να υποστούν οι Παλαιστίνιοι εξαναγκαστικό εκτοπισμό σε γειτονικές χώρες εγγράφεται στη συνέχιση (του σχεδίου) του σιωνιστικού καθεστώτος για την πλήρη εξάλειψη του παλαιστινιακού έθνους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγαεΐ.
Η πρόταση Τραμπ
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προχθες Τρίτη (ώρα ΗΠΑ – Τετάρτη 5/2/2025 ώρα Ελλάδας) την πρόθεσή του οι ΗΠΑ να «πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας», κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας» και «θα κάνουμε καλή δουλειά εκεί. Θα μας ανήκει και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα «ξεφορτωθούν» τα «κατεστραμμένα κτίρια» και θα προχωρήσουν σε εργασίες ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά η περιοχή, επαναλαμβάνοντας την πρόταση οι Παλαιστίνιοι που ζουν στον θύλακο να φύγουν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμη πως θέλει να μεταμορφώσει στη Λωρίδα της Γάζας στην «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής», μετά την ανακοίνωση-σοκ πως θέλει οι ΗΠΑ να πάρουν τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του παλαιστινιακού θυλάκου.
«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι που μπορεί να είναι φαινόμενο», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως έχει σκοπό να επιβλέψει την ανοικοδόμηση της περιοχής ώστε να γίνει «η Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters




