Μαχητικά του Ιράν αναχαίτισαν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator αναχαιτίστηκε την 1η Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από τον Κόλπο, από δύο ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη, αποκάλυψε απόψε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.
Τα δύο ιρανικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ αλλά δεν έπληξαν το αμερικανικό.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτελούσε μια αποστολή παρακολούθησης, κάτι που θεωρείται πτήση «ρουτίνας». Βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις ιρανικές ακτές όταν δύο αεροσκάφη τύπου Su-25 το αναχαίτισαν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Λιτλ.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε ότι έκτοτε το Ιράν ενημερώθηκε ότι οι αποστολές αυτού του τύπου θα συνεχιστούν. 

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις υιοθετεί η αμερικανική κυβέρνηση κατά του Ιράν, με την αιτιολογία ότι παρεμποδίζεται από την κυβέρνηση στην Τεχεράνη η πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο, ενώ προκαλούνται ‘παράσιτα’ στις δορυφορικές τηλεοπτικές μεταδόσεις. Υπεύθυνοι για τις νέες κυρώσεις κατονομάζονται στο επίσημο αμερικανικό ανακοινωθέν (του υπουργείου Οικονομικών) : το υπουργείο Πολιτισμού, στην Τεχεράνη, το υπουργείο Ισλαμικής Διαπαιδαγώγησης, με εντολές του οποίου κλείνουν εφημερίδες και δημοσιογράφοι φυλακίζονται, επίσης το υπουργείο Επικοινωνίας-Πληροφοριών-Τεχνολογίας– «συνεργάζονται με τον σκοπό να καταπιεστεί και να φιμωθεί ο ιρανικός λαός».
«Παρεμποδίζει η κυβέρνηση του Ιράν την ανεμπόδιστη ‘ροή πληροφοριών εντός κι εκτός του Ιράν, λογοκρίνει», πρόσθεσε απ την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κα Βικτόρια Νάλαντ, αναφερόμενη σε μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, ακτιβιστών, φοιτητών, βασανιζόμενων και φυλακιζόμενων, μόνον λόγω της πολιτικής αντίθεσής τους με την κυβέρνηση στην Τεχεράνη. «Αποκόπτει τον λαό του Ιράν η κυβέρνηση στην Τεχεράνη από τα συμβαίνοντα στον υπόλοιπο πλανήτη», κατηγόρησε επίσης η εκπρόσωπος.
–Με τις κυρώσεις αυτές «απαγορεύεται κάθε δοσοληψία με τους ανωτέρω ιρανικούς κρατικούς φορείς, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων στις ΗΠΑ δεσμεύονται».