Ιράν: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις κυρώσεις των ΗΠΑ» δήλωσε ο Ζαρίφ

Το Ιράν είναι ανοικτό σε διάλογο με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, την Τρίτη.

«Δεν έχουμε προϋποθέσεις, αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτό που απαιτείται για το διάλογο είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και όχι η αμοιβαία εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Zarif στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo της Ιαπωνίας.

«Συνήθως οι άνθρωποι (που) εμπλέκονται σε μια διαπραγμάτευση δεν έχουν απαραίτητα εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, αλλά απαιτεί αμοιβαίο σεβασμό «, ανέφερε.

Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς την Ουάσινγκτον από μια συμφωνία πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των εθνών P5 + 1 – τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία.

Το αδιέξοδο άρχισε να επαναφέρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τεχεράνη τον Αύγουστο, με τις κυρώσεις να στοχεύουν στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν να τεθεί σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου.

Οι κυρώσεις αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες παρέχουν στην Τεχεράνη τα έσοδα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του εθνικού της προϋπολογισμού.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Τουρκία καταδίκασαν τη δράση του Τραμπ, ενώ δήλωσαν ότι θα βρουν τρόπους για να παρακάμψουν τις επανειλημμένες κυρώσεις.

Ο Zarif δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα μπορέσει να ξεπεράσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι «πολλές χώρες έχουν δείξει ετοιμότητα να συνεργαστούν με το Ιράν». «Προς το παρόν, πουλάμε το πετρέλαιο μας (και) είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την οικονομία μας», είπε.

Πηγή: Anadolu