Ιράν: Ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Εξωτερικών ¨αποστόμωσε» τον Πομπέο

Το Ιράν δήλωσε την Κυριακή το πρόγραμμα πυραύλων του είναι αμυντικό και δεν παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ύστερα από τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη είχε πραγματοποιήσει μια νέα δοκιμή πυραύλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταδίκασε το Σάββατο τις αναφορές για πιθανή δοκιμή του Ιράν σε βαλλιστικό πύραυλο μέσης εμβέλειας κανό να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, ως παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν έχει αμυντικό χαρακτήρα … δεν υπάρχει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που να απαγορεύει το πρόγραμμα πυραύλων και δοκιμών πυραύλων από το Ιράν», ανέφερε στο IRNA ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασέμι σε απάντηση των παρατηρήσεων του Πομπέο, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε ή αρνήθηκε ότι το Ιράν είχε πραγματοποιήσει μια νέα δοκιμή πυραύλων.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ που κατοχυρώνει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν καλείται να απέχει από οκτώ χρόνια εργασίας από βαλλιστικούς πυραύλους σχεδιασμένους να παράγουν πυρηνικά όπλα.

Ο Κασέμι απευθυνόμενος στον Πομπέο, δήλωσε: «Είναι ειρωνικό ότι αναφέρετε ένα ψήφισμα που όχι μόνο παραβιάσατε με την μονομερή και παράνομη απόσυρσή σας από τη (πυρηνική) συμφωνία, ενθαρρύνοντας και άλλους να την παραβιάζουν αλλά μετά να τους απειλείτε ότι θα τους τιμωρήσετε με την επιβολή κυρώσεων αν αποσυρθούν όπως εσείς. «

Πηγή: Reuters