OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πικρή μοίρα γι’ αυτούς που θα παραβιάσουν τα σύνορα μας

03/10/2019 - 15:56
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Η αντιπαράθεση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον παραμένει παρά τις προσπάθειες εκτόνωσης, από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία που διασφάλισε στο Ιράν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά έναντι της συγκράτησης του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Αρχηγός του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης απηύθυνε προειδοποίηση σε ξένες δυνάμεις ότι τις περιμένει τρομερή μοίρα αν τολμήσουν να παραβιάσουν τα σύνορα του Ιράν, μεταδίδει το Tasnim.

Σε συγκέντρωση των διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης ο Υποναύαρχος Αλί Ρεζά Τανγκσίρι ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «πικρή μοίρα» για όποια χώρα παραβιάσει τα θαλάσσια σύνορα του Ιράν.

Ανέφερε επίσης ότι η σύλληψη αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων που είχαν εισέλθει σε χωρικά ύδατα του Ιράν στο παρελθόν ήταν μόνο «προειδοποιήσεις» στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα.

Σε περιοδεία σε σειρά ναυτικών βάσεων στη νότια επαρχία του Ιράν, Χορμοζγκάν, στις αρχές Ιουλίου, ο διοικητής του αρχηγείου Κατάμ αλ Άνμπια, Αρχιστράτηγος Γκόλαμ Αλί Ρασίντ είχε δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν ήταν προετοιμασμένες να απαντήσουν σε κάθε επιθετική κίνηση από θάλασσα ή αέρα.

«Προειδοποιούμε ότι η διάρκεια και η έκταση ενός πολέμου δεν θα είναι σε κανενός τον έλεγχο» σημείωσε.

Ο αρχιστράτηγος προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ να μην κάνουν το «μη αναστρέψιμο λάθος» στους υπολογισμούς τους.

Αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Τεχεράνης επιδεινώθηκαν μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν του 2015, επαναφέροντας τις κυρώσεις κατά της χώρας.

Η κατάσταση στην περιοχή έχει ενταθεί, με αριθμό επιθέσεων σε εμπορικά τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν και τα Στενά του Ορμούζ, για τις οποίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν κατηγορήσει το Ιράν.

Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες για εμπλοκή στις επιθέσεις.

Στις 20 Ιουνίου, σε περιστατικό που σχεδόν κατέληξε σε ένοπλη αντιπαράθεση, η αεράμυνα των Φρουρών της Επανάστασης κατέρριψε αμερικανικό drone πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, ισχυριζόμενη ότι παραβίασε τον αεροπορικό χώρο, ενώ η Ουάσιγκτον επέμεινε για το αντίθετο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε δίνοντας εντολή για στρατιωτικό χτύπημα κατά ραντάρ και περιοχών με πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης πριν ανακαλέσει την απόφασή του μόλις 15 λεπτά πριν την επίθεση.

Νέο χτύπημα στις διμερείς σχέσεις προέκυψε όταν επιθέσεις drone χτύπησαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Χούτι της Υεμένης, ωστόσο, σειρά χωρών μεταξύ των οποίων και η ίδια η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία κατηγόρησαν το Ιράν για την επίθεση, με το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας να παρουσιάζει στοιχεία που υποστήριξε ότι αποτελούσαν αποδείξεις της εμπλοκής της Τεχεράνης. Το Ιράν απέρριψε κάθε εμπλοκή.

Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο περιστατικό κατέληξε σε περισσότερες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανέφερε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι οι αμερικανικές κυρώσεις αποτελούσαν ενέργειες «διεθνούς πειρατείας» και «αμείλικτης οικονομικής τρομοκρατίας».

Tags: ΗΠΑΙΡΑΝΤΕΧΕΡΑΝΗΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Related Posts

Βενεζουέλα - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

19/12/2025 - 20:46
Ρούμπιο - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

19/12/2025 - 19:34
Καλίνινγκραντ
ΚΟΣΜΟΣ

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

19/12/2025 - 18:02

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Ζελένσκι για Oreshnik στη Λευκορωσία: Αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert