OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Προγραμματίστηκε «έκτακτη σύνοδος» για την συμφωνία πυρηνικών

23/07/2019 - 11:40
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Νέα «έκτακτη σύνοδος» για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα διεξαχθεί στη Βιέννη στις 28 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τεχεράνης.

Οι χώρες που είχαν υπογράψει τη συμφωνία (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) θα μετάσχουν στην έκτακτη αυτή σύνοδο σε επίπεδο υφυπουργών και πολιτικών διευθυντών, διευκρίνισε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η έκτακτη αυτή σύνοδος της κοινής επιτροπής της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συνήφθη στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2015 θα διεξαχθεί ακριβώς έναν μήνα έπειτα από συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Μετά την συνάντηση αυτή, το Ιράν είχε επισημάνει ότι υπήρξε «κάποια πρόοδος» για να ξεπεραστεί ο αντίκτυπος της εκ νέου επιβολής κυρώσεων σε βάρος του από τις ΗΠΑ, κρίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η πρόοδος αυτή ήταν «ανεπαρκής».

Έκτοτε οι εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου έχουν οξυνθεί.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης απειλείται μετά την απόφαση που πήραν οι ΗΠΑ τον Μάιο του 2018 να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, απέναντι στο οποίο εφαρμόζουν πλέον μια πολιτική άσκησης της «μέγιστης πίεσης» για να το αναγκάσουν να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελε να είναι «καλύτερη».

Η Τεχεράνη, η οποία κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με την μονομερή αποχώρησή της από την συμφωνία, αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ «υπό την πίεση» των κυρώσεων.

Τι προβλέπει η συμφωνία της Βιέννης

Βάσει της συμφωνίας της Βιέννης, η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο και αποδέχθηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί.

Η εκ νέου επιβολή των κυρώσεων από τις ΗΠΑ βύθισε την οικονομία του Ιράν σε μια δεινή ύφεση και το στερεί από τα οικονομικά οφέλη που θα είχε από αυτήν τη διεθνή συμφωνία.

Για να εξακολουθήσει να τηρεί την συμφωνία το Ιράν ζητεί από τους εταίρους του, και πρωτίστως τους Ευρωπαίους, να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να εγγυηθούν τα συμφέροντά του. Γι’αυτό τους ζητεί να το βοηθήσουν να παρακάμψει το αμερικανικό εμπάργκο, ιδιαίτερα επιτρέποντάς του την πώληση του πετρελαίου του στο εξωτερικό.

Σε αντίποινα στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την συμφωνία και για να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, το Ιράν, το οποίο υποβάλλεται σε ένα αυστηρό καθεστώς επιθεωρήσεων, άρχισε να αποδεσμεύεται από κάποιες από τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Πλέον δεν τηρεί το όριο που επιβάλει η συμφωνία για τα αποθέματά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο (300 κιλά) όπως και το πλαφόν που το εμποδίζει να προβαίνει στον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδο άνω του 3,67%.

Η Τεχεράνη απειλεί επίσης να προχωρήσει και σε άλλο βήμα όσον αφορά την αποδέσμευσή του από το «σχέδιο περιορισμού» του πυρηνικού του προγράμματος στις αρχές του Σεπτεμβρίου αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΙΕΝΝΗΗΠΑΙΡΑΝΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΙΡΑΝ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ ευρωπαϊκές ψώρες προειδοποιούν: Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο

16/12/2025 - 17:09
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

16/12/2025 - 15:42
ΗΠΑ - Χέγκσεθ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

16/12/2025 - 15:30

Διαβάστε Επίσης

Οκτώ ευρωπαϊκές ψώρες προειδοποιούν: Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ουκρανικό υποθαλάσσιο drone έπληξε ρωσικο υποβρύχιο στο Νοβοροσίσκ [vid]

EFA GROUP: Νέοι επενδυτές, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δημιουργία Τεχνολογικών Clusters που αναδιαμορφώνουν το μέλλον της άμυνας

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο δικηγόρος του κατέθεσε έγγραφα που φέρεται να αποδεικνύουν ότι δεν οδηγούσε εκείνος την Lotus στην Αττική οδό

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Μαρία Καρυστιανού για το νέο κόμμα: «Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτης - Μόνο του θα υποδείξει ποιον θέλει αρχηγό»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert