Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποβάθμισε χθες (25.06.2025) τον αντίκτυπο των βομβαρδισμών που διεξήγαγαν τα ξημερώματα της Κυριακής (22.06.2025) οι ΗΠΑ, εμπλεκόμενες στον πόλεμο στο πλευρό του Ισραήλ, σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις «κλειδιά» της χώρας του, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το τέλος του πολέμου την Τρίτη.
Οι ΗΠΑ «δεν κέρδισαν τίποτα από αυτόν τον πόλεμο», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως «η Ισλαμική Δημοκρατία τον κέρδισε και, σε αντίποινα, κατάφερε οδυνηρό χαστούκι στο πρόσωπο της Αμερικής». Είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «υπερβάλλει» για τα αποτελέσματα των πληγμάτων από στρατηγικά βομβαρδιστικά, «διόλου σημαντικά», κατ’ αυτόν.
Ωστόσο, ο κ. Αραγτσί από την πλευρά του αναγνώρισε χθες βράδυ πως υπήρξαν «μεγάλες» ζημιές στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, συμπληρώνοντας ότι ειδικοί της ιρανικής επιτροπής ατομικής ενέργειας «κάνουν αυτή τη στιγμή λεπτομερειακή αποτίμηση των ζημιών». Γίνεται πλέον στην ιρανική κυβέρνηση «συζήτηση για να απαιτηθούν αποζημιώσεις», είπε ακόμη.
Η στάση του Τραμπ
Αφού διαβεβαίωσε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες πως το ιρανικό πρόγραμμα πήγε πίσω «δεκαετίες» εξαιτίας των βομβαρδισμών των ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ υποστήριξε χθες πως «τίποτα δεν είχε απομακρυνθεί» από τις εγκαταστάσεις που έγιναν στόχος την Κυριακή. Καθώς θα «απαιτούσε πολύ χρόνο, θα ήταν πολύ επικίνδυνο» και το πυρηνικό υλικό «πολύ βαρύ και δύσκολο να μετακινηθεί», συνέχισε μέσω Truth Social.
Ειδικοί εκτιμούν πάντως πως είναι πιθανό το Ιράν να ανέμενε την αμερικανική επίθεση και να μετέφερε εσπευσμένα αλλού τα αποθέματά του περίπου 400 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 60%, επίπεδο αρκετά κάτω αλλά όχι πολύ μακριά από το 90%, που είναι απαραίτητο για να κατασκευαστεί ατομική βόμβα.
Ο απολογισμός του 12ημερου πολέμου
Τα ξημερώματα της 13ης Ιουνίου 2025, το Ισραήλ εξαπέλυσε μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ιράν, με δημόσια διακηρυγμένο στόχο να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας ώστε να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται πως επιδιώκει. Οι δυο χώρες αντάλλασσαν έκτοτε πλήγματα η μια στο έδαφος της άλλης.
Στην ιρανική πλευρά, ο πόλεμος άφησε πίσω τουλάχιστον 627 νεκρούς και 4.870 τραυματίες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό ο οποίος όμως αφορά μόνο, ή κυρίως, τους αμάχους. Τα ιρανικά πλήγματα με πυραύλους και drones άφησαν πίσω 28 νεκρούς στην ισραηλινή επικράτεια, κατά τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στην Τεχεράνη, αρκετοί Ιρανοί εξέφραζαν χθες ανακούφιση για την κατάπαυση του πυρός, αλλά και ανησυχία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ




