Ιράν: To μεγάλο έργο που θα συνδέσει τον Περσικό με τη Μεσόγειο

Σε δήλωση προς το πρακτορείο ειδήσεων Fars την Κυριακή, ο υπουργός Κοινοβουλίου Mohebati Yousefi, τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει γρήγορα η υλοποίηση ενός έργου που θα συνδέει το Ιράν την Ασία, και τη Μεσόγειο Θάλασσα, μέσω της Συρίας και του Ιράκ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα μείωνε τη διάρκεια της μεταφοράς εμπορευμάτων κατά τρεις ημέρες.

Ο Ιρανός πολιτικός τόνισε την αναγκαιότητα της ταχείας εφαρμογής αυτού του έργου, καθώς θα προσφέρει σημαντικές οικονομικές αποδόσεις, όσον αφορά τη μεταφορά επιβατών και αγαθών μεταξύ των τριών χωρών.

O Mohebati Yousefi, ανέφερε πως το έργο θα συνδέσει τον Περσικό Κόλπο μέσω των λιμανιών-πόλεων της Μπάρσα (Ιράκ) και της Λατάκια (Συρία).

Επίσης, το έργο αυτό εκτιμάται πως θα έχει αξιοσημείωτα στρατηγικά οφέλη, καθώς θα διευκολύνει τη διαδικασία μεταφοράς εμπορευμάτων από την Ασία στην Ευρώπη μέσω ξηράς.

Επίσης, ο Ιρανός Υπουργός τόνισε την ανάγκη για την έκδοσης χρηματοοικονομικών ομολόγων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν αυτό το τεράστιο έργο, προκειμένου να επιταχυνθεί διαδικασία ολοκλήρωσής του.

Το συγκεκριμένο έργο έχει συζητηθεί στο παρελθόν και συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ των τριών χωρών. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της εμφάνισης της πανδημίας COVID-19, είχε τεθεί σε αναστολή.

Πηγή :AMN