Απαγωγές από ισλαμιστές. Κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια!

 Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές εξασφαλίζουν ολοένα και μεγαλύτερα κεφάλαια κάνοντας απαγωγές και η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) πιθανότατα έχει συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τα λύτρα που της έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, υποστήριξε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
   Η Ουάσινγκτον υπολογίζει ότι οι ισλαμικές οργανώσεις εξασφάλισαν 120 εκατομμύρια δολάρια από λύτρα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κόεν, υφυπουργό αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοδότησής της.
   Οι απαγωγές με σκοπό τα λύτρα συνιστούν σημαντική απειλή, ιδίως στο Σάχελ, τη ζώνη νοτίως της Σαχάρας, είπε ο Κόεν μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Τα λύτρα που ζητούνται έχουν αυξηθεί και κατά μέσο όρο αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια δολάρια ανά όμηρο.
   »Πρόκειται για μια αυξανόμενη και άμεσης προτεραιότητας απειλή, ιδίως στη βόρεια Αφρική, στο Σάχελ και στο Μαλί, όπου η Aqmi έχει πλέον καταφέρει να επικρατήσει σε μια μεγάλη περιοχή», πρόσθεσε.
   Ο Κόεν, που πραγματοποιεί περιοδεία στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, είπε ότι συζητά με άλλες κυβερνήσεις ελπίζοντας ότι θα αναπτύξουν μια ενιαία προσέγγιση στο πρόβλημα των απαγωγών. Η πολιτική της Ουάσινγκτον είναι να μην καταβάλει λύτρα, όμως ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πληρώνουν λύτρα για την απελευθέρωση των υπηκόων τους. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται κατ’ αρχήν στην αποτροπή των απαγωγών, το χειρισμό των καταστάσεων ομηρείας και τον εντοπισμό της ροής του χρήματος, όταν τελικά καταβάλονται λύτρα.