Ισπανία: Ενίσχυση των συνόρων με πλωτό φράγμα στη Θέουτα μετά την ανθρωπιστική τραγωδία

Η Ισπανία εγκατέστησε πλωτό φράγμα, μετά την τραγωδία που προκάλεσε τον θάνατο 67 ανθρώπων στα σύνορα με το Μαρόκο

Onalert Newsroom
Το πλωτό φράγμα στην Θέουτα / REUTERS/Pedro Nunes REUTERS/Pedro Nunes

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στον βορειοαφρικανικό θύλακα της Θέουτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την έναρξη εγκατάστασης ενός πλωτού φράγματος μήκους 500 μέτρων στα σύνορα με το Μαρόκο, μετά από μαζική εισβολή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 67 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, από την Πέμπτη εισήλθαν στη Θέουτα περίπου 50.000 άτομα, μέσω ξηράς και θαλάσσης, σε μια πρωτόγνωρη κλιμάκωση σε ένα από τα ελάχιστα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αφρική. Η Ισπανία ανέφερε ότι εντός 48 ωρών, περισσότεροι από 48.000 από αυτούς επέστρεψαν στο μαροκινό έδαφος χωρίς να καταγραφούν σοβαρά επεισόδια. Το Σάββατο, πλάνα του Reuters κατέγραψαν περιπολίες στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων σε μια σχεδόν άδεια παραλία Tarajal.

Η Πολιτοφυλακή ξεκίνησε την τοποθέτηση του φράγματος στον κυματοθραύστη Ταραχάλ, κεντρικό σημείο εισόδου στην ισπανική επικράτεια. Όπως διευκρινίστηκε, η κατασκευή αποτελείται από πνευματικό φράγμα και ναυτικές σημαδούρες, με ύψος 30 έως 70 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του νερού και βάθος έως ένα μέτρο.

Προβλέπεται η ύπαρξη καναλιού για τη διέλευση σκαφών της Πολιτικής Φρουράς.

Δηλώσεις για τη συνεργασία με το Μαρόκο

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την ανάσυρση 67 σορών, καθώς μετανάστες πνίγηκαν ή καταπλακώθηκαν στην προσπάθειά τους να υπερπηδήσουν τον συνοριακό φράχτη και τον κυματοθραύστη. Πολλοί από τους μετανάστες παρακινήθηκαν από οικονομικά αίτια και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, απέδωσε την ευθύνη σε κυκλώματα διακίνησης που εκμεταλλεύτηκαν ευάλωτους ανθρώπους, διαδίδοντας παραπλανητικές ερμηνείες απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τις αναχαιτίσεις στη θάλασσα. Μιλώντας από τη Θέουτα, ο υπουργός σημείωσε ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, αν και η κρίση δεν έχει λήξει επίσημα, με τις δυνάμεις ασφαλείας να παραμένουν σε ετοιμότητα.

«Το Μαρόκο δεν αποτελεί απειλή για τη Θέουτα ή την υπόλοιπη Ισπανία – είναι ένας πλήρως αξιόπιστος εταίρος», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επερχόμενη μαζική είσοδο.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου