Ισπανία: Οι απόγονοι του δικτάτορα Φράνκο θα μπλοκάρουν την εκταφή

Την κάθετη αντίθεση της στη μεταφορά των οστών του Φρανθίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων εκφράζει η οικογένεια του δικτάτορα διαμηνύοντας ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για να την εμποδίσουν τέσσερις δεκαετίες μετά το θάνατό του.

Σύμφωνα με ισπανικές εφημερίδες, επτά εγγόνια του Φράνκο εξέδωσαν ανακοίνωση απαντώντας στο «νόμο για την ιστορική μνήμη» από τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ισπανία.

Δεν έχει γίνει σαφές ποιες νομικές οδούς είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουν οι απόγονοι του δικτάτορα, καθώς στόχος των διατάξεων του κυβερνητικού σχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, να μειωθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενες νομικές αξιώσεις να παρεμποδίσουν την απομάκρυνση των οστών από το μεγάλο μαυσωλείο κοντά στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οικογένεια ελπίζει ότι οι Βενεδικτίνοι, που είναι υπεύθυνοι για το μνημείο με τον χαρακτηριστικά υψηλό σταυρό των 152 μέτρων, θα αποτρέψουν την «εκδίκηση» του κράτους. Ο νόμος δίνει στην οικογένεια 15 ημέρες από τα τέλη Αυγούστου για να αποφασίσει πού επιθυμεί να μεταφερθούν τα οστά ή εάν θα παραχωρήσει αυτή την απόφαση στην κυβέρνηση.

«Αν έπρεπε να εκτελεστεί εκταφή ενάντια στη θέλησή μας, θα ζητούσαμε να παραδοθούν τα οστά σε εμάς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια χριστιανική ταφή» δήλωσαν τα εγγόνια. Η Κοιλάδα των Πεσόντων, όπου είναι θαμμένος ο Φράνκο και δεκάδες χιλιάδες θύματα του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία το 1936-39, έχει κριθεί ως το μοναδικό εναπομείναν μνημείο της Ευρώπης στο οποίο βρίσκεται φασιστής ηγέτης.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορία (1939-1975), δεκάδες χιλιάδες εχθροί του δικτάτορα σκοτώθηκαν και φυλακίστηκαν, ενώ πέθαναν 500.000 μαχητές και πολίτες στον εμφύλιο πόλεμο, που δίχασε το έθνος…

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr