Ισπανία: «Τελεσίγραφο» στη Βενεζουέλα για την άμεση απελευθέρωση Ισπανών δημοσιογράφων

Η Ισπανία απαίτησε σήμερα την «άμεση απελευθέρωση» τεσσάρων μελών ενός συνεργείου του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE που συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βενεζουέλας.

«Η κυβέρνηση απαιτεί ακόμη μια φορά από τις αρχές της Βενεζουέλας να σεβαστούν το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, κεντρικό στοιχείο των οποίων αποτελεί η ελευθερία του Τύπου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.

Πριν από λίγο και η Ύπατη Αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική κάλεσε τις αρχές της Βενεζουέλας να απελευθερώσουν αμέσως τους ξένους δημοσιογράφους.

«Υπάρχει από την πλευρά μου μια σαφής απαίτηση να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως οι συνάδελφοί σας στο Καράκας», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι στους δημοσιογράφους, στο Βουκουρέστι έπειτα από μια σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

«Πιστεύουμε σθεναρά πως όλοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, τις ευθύνες και τα δικαιώματά τους στη δουλειά τους», είπε.

Τρεις δημοσιογράφοι –ένας Ισπανός ρεπόρτερ, μια Κολομβιανή εικονολήπτρια και ένας Κολοβιανός φωτογράφος– καθώς και ένας Βενεζουελάνος οδηγός του πρακτορείου EFE συνελήφθησαν την Τετάρτη (χθες), σύμφωνα το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δύο Γάλλοι ρεπόρτερ που εργάζονταν για μια εκπομπή που μεταδόθηκε από το ιδιωτικό κανάλι TMC συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης και από τότε δεν υπάρχουν νέα τους, σύμφωνα με το κυριότερο συνδικάτων δημοσιογράφων της Βενεζουέλας, SNTP.

Δύο Χιλιανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνελήφθησαν επίσης το βράδυ της Τρίτης κοντά στο προεδρικό μέγαρο, απελάθηκαν χθες βράδυ, σύμφωνα με το SNTP.

Οι συλλήψεις ξένων δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν από μια νέα διαδήλωση την οποία έχει καλέσει η αντιπολίτευση, που απαιτεί τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή ελεύθερων βουλευτικών εκλογών.

«Δεν θα μπορούν να εμποδίσουν να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα», έγραψε στο Twitter ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και που ηγήθηκε της κινητοποίησης εναντίον της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ