Το Ισραήλ ανησυχεί για τις πλατφόρμες φυσικού αερίου και γκρινιάζει για το κόστος ασφάλειας

Η Ισραηλινη εφημερίδα Χαρετζ αναρωτιέται πως θα τα βγάλει περα το Ισραήλ οικονομικα με τις καινουργιες πλατφόρμες φυσικου αεριου που οπως αναφερει δεν βρίσκονται στα Ισραηλινά χωρικα υδατα. Το πάραξενο με το θέμα που επιλέγει η εφημερίδα ειναι οτι δεν αναφέρεται στην τοποθεσία της μυστηριωδους πλατφόρμας και σε ποια χωρικά υδατα βρισκεται ως εκ τουτου δημιουργεί διαφορα ερωτηματικά για την στάση του ιδιου του Ισραήλ προς την συνεργασία του με την Κυπρο. Αν υποθέσουμε δηλαδη οτι η μυστηριωδη πλατφόρμα βρισκεται στα κυπριακα χωρικά υδατα…
«Σύντομα οι Ισραηλινοί βουλευτές γράφει η Χαρετζ θα πρέπει να μαθουν ενα καινούργιο όρο, την ‘αποκλειστική οικονομική ζωνη’ και η IDF θα χρειαστεί να εγκρίνει τη χρηματοδότηση αυτης της ζώνης. Μέχρι τωρα το ναυτικό προστατεύει τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ που εκτείνονται 23 χιλιόμετρα απο την ακτή του. Μετά την επιτυχή εξερεύνηση για φυσικό αέριο το ναυτικο έχει τώρα την πρόσθετη αποστολή της υπεράσπισης των off-shore πλατφόρμων, εκ των οποίων μια βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από την ακτή, εκτός των Ισραηλινών χωρικών υδάτων. Και κάπως έτσι οριστηκε η αποκλειστική οικονομική ζώνη των 28, 000 τετραγωνικών χιλιομετρων, μεγαλύτερη και απο την περιοχή του κράτους.
Οι πλατφόρμες είναι αρκετά μακριά από την ακτή, και τα πλοία αναγκαστικά πρέπει να περάσουν απο τον Λίβανο, κατι που τα κάνει ευκολο στόχο για ομάδες όπως την Χεζμπολάχ, η οποία, κατάφερε να χτυπήσει την κορβετα INS Hanit κατά τη διάρκεια του δευτερου Λιβανικου Πολέμου. Η λιστα ενδεχομενων απειλών είναι μεγάλη, και το ναυτικό υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

Για αυτο το λόγο αυτό που ορίστηκε για το ναυτικό πριν ενάμιση χρόνο ως αποστολή για την υπεράσπιση των ‘οικονομικών υδατων’ του Ισραήλ έχει μετατραπει σε ένα σχέδιο άμυνας που περιλαμβάνει τόσο την ανάπτυξη μιας στρατηγικής όσο και τον εξοπλισμό του πολεμικού ναυτικού με νέα πλοία κατάλληλα για την προστασία των εξέδρων και των εγκαταστάσεων παραγωγής. Το ναυτικό θέλει να αγοράσει τέσσερα σκάφη. Αρχικά η πρόθεση ήταν να προσθέσει τέσσερεις Sa’ar 5 κορβέτες (όπως το INS Hanit), αλλά λόγω του υψηλού κόστους τους (περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ΝIS η μια), αποφασίστηκε να συμβιβαστεί με ενα παρόμοιο μοντέλο που τηρεί τον ρόλο των περιπολικών σκαφών, μειώνοντας έτσι σημαντικά την τιμή (καπου στα 600 εκατ. ΝIS λιγοτερα το κάθε πλοιο).

Και τωρα για το αναμενόμενο. Η τιμή του νέου εξοπλισμού ανέρχεται κάπου στα 2,8 δισ.NIS , και η λειτουργία για την νεα αμυντικη ρύθμιση θα κοστίσει περίπου 480 εκατομμύρια NIS τον χρόνο. Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι αυτού του ποσού θα πρέπει να προέρχεται από τα τεράστια κέρδη του φυσικού αεριου. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Ο στρατός, βέβαια, λέει ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει τους πόρους από τον προϋπολογισμό του, που υποστηρίζει οτι είναι ήδη ανεπαρκές για να καλύψει τις δικές του ανάγκες . Η απόφαση είναι καθαρα στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία μάλλον θα αποφασίσει να χρηματοδοτήσει την προστασια των οικονομικων υδάτων του Ισραήλ με την βοήθεια του κρατικού προυπολογισμου!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πόλεμος με το Ιράν μέχρι το Φεβρουάριο».Το προβλέπει Αμερικανός πρέσβης


«Φλερτ ναι,σεξ όχι»! Γυναίκες-πράκτορες της Μοσάντ,μιλούν για πρώτη φορά!

Ισραήλ-Κύπρος συμφώνησαν για υποθαλάσσιο αγωγό για το φυσικό αέριο