Ισραήλ: Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι διαμαρτύρονται με απεργία πείνας

Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις Ισραηλινές φυλακές έκαναν την Τρίτη μονοήμερη μαζική απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις άσχημες συνθήκες των φυλακών, κυρίως όμως ως έκφραση αλληλεγγύης.

Εκφράζουν έτσι την υποστήριξή τους σε 4 φυλακισμένους συμπολίτες τους, οι οποίοι εδώ και 200 ημέρες αρνούνται να λαμβάνουν φαγητό, διαμαρτυρόμενοι κατά της κράτησης χωρίς δίκη και δίχως την απαγγελία των κατηγοριών αλλά και για τις κακές συνθήκες των φυλακών..

Το »Ανώτατο Συμβούλιο Αιχμαλώτων στις Ισραηλινές Φυλακές» ανακοίνωσε πως χειροτέρεψε η κατάσταση υγείας των 4 Παλαιστινίων κρατουμένων. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως σήμερα άλλοι 1. 000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι προς ένδειξη συμπαράστασης στους συγκρατούμενους θα ξεκινήσουν μονοήμερη απεργία πείνας.

Οι φυλακισμένοι σημείωσαν πως στην περίπτωση που δεν διορθωθούν οι συνθήκες κράτησης, θα αυξήσουν την ένταση των διαμαρτυριών.

Επίσης οι οικογένειες των φυλακισμένων διοργάνωσαν διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές, ενώ κατά την διαμαρτυρία τους προκλήθηκαν επεισόδια στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν τραυματίστηκαν αρκετοί άνθρωποι ενώ 5 διαδηλωτές προσήχθησαν από την ισραηλινή αστυνομία.

Τα Ηνωμένα Έθνη πριν από λίγες ημέρες είχε απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να σεβαστεί πλήρως τους διεθνούς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα της μεταχείρισης προς τους Παλαιστίνιους φυλακισμένους και κρατουμένους. Ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (που αποτελείται από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ,την ΕΕ και τη Ρωσία), κ. Τόνι Μπλερ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του από τη επιδείνωση της κατάστασης υγείας των 4 Παλαιστίνιων κρατουμένων,

Σύμφωνα με παράγοντες των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις φυλακές του Ισραήλ βρίσκονται περίπου 4.800 Παλαιστίνιοι.

Επιμέλεια: Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια για την Παλαιστίνη

Συμφωνία συμφιλίωσης προσπαθούν να εφαρμόσουν Φατάχ/Χαμάς

Η Παλαιστίνη κράτος