Τύμπανα πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς

Σοβαρεύει η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα αναφέρει η πλευρά της Χαμάς. Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει έξι άνθρωποι από τις επιδρομές του Ισραήλ μεταξύ των οποίων και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, Αχμέντ αλ Τζααμπάρι.

Μάλιστα, το Ισραήλ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Λωρίδας τη; Γάζας, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής, κ. Αμπάς ζήτησε επειγόντως σύγκλιση του Αραβικού Συνδέσμου.

Η Χαμάς σε ανακοινώσεις της τονίζει ότι το Ισραήλ «άνοιξε τις πύλες της Κολάσεως», ότι «φέρει την ευθύνη για τα εγκλήματά του και για τις σοβαρές συνέπειές τους», καθώς και ότι «ο κατακτητής διέπραξε ένα σοβαρό έγκλημα και ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές, κάτι που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και θα το πληρώσει πολύ ακριβά». 

Η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε επίσημα αργά σήμερα ότι ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Τελ ΑΒίβ «ανακαλείται στο Κάιρο για διαβουλεύσεις».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο ισραηλινός πρεσβευτής στο Κάιρο προσκλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, όπου και του επιδόθηκε ‘νότα’ διαμαρτυρίας για τη σφοδρή στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας όλη τη σημερινή μέρα.

Εξ άλλου, ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης από το Λίβανο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι θέμα ωρών η σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου που θα εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λωρίδα της Γάζας. Διευκρίνισε ότι «η Πέμπτη ή το Σάββατο είναι οι πιθανότερες μέρες για τη σύγκληση της συνόδου κορυφής».



Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κάλεσε τα αραβικά κράτη, και κυρίως την Αίγυπτο, να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

«Καλούμε τους άραβες αδελφούς μας, κυρίως στην Αίγυπτο, (…) και τη νέα αιγυπτιακή προεδρία, να καταστείλουν αυτή τη βαρβαρική εκστρατεία και να υπερασπιστούν τη Γάζα και τον λαό της», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Ισμαήλ Χανίγια, πρωθυπουργός της κυβέρνησης Χαμάς.

«Ζητώ να συγκληθεί μια έκτακτη αραβική σύνοδος ώστε να αντιμετωπιστεί η βίαιη επίθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.



Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Γάζας, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητες.



Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν το θάνατο του στρατιωτικού διοικητή της Ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και άλλων έξι Παλαιστίνιων. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από μια σύνοδο με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών του Κόλπου στο Ριάντ, ο Λαβρόφ δήλωσε: «Είναι σημαντικό οι επιθέσεις και η βία (στη Γάζα) να σταματήσουν».