Ισραήλ: Ένας απολογισμός της στρατιωτικής δράσης του στην συριακή κρίση

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων που επικαλούνται τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατά το διάστημα των τελευταίων δέκα οκτώ μηνών υπήρξε μία αρκετά μαζική ανταπόδοση και προληπτικά χτυπήματα εναντίον στόχων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι συνολικά εντοπίστηκαν, ιχνηλατήθηκαν και χτυπήθηκαν πάνω από διακόσιοι στόχοι πιθανού τρομοκρατικού ενδιαφέροντος ή στόχοι από τους οποίους προηγουμένως είχαν εκδηλωθεί επιθέσεις εναντίον ισραηλινών περιοχών.

Για την προσβολή των στόχων χρησιμοποιήθηκαν αφενός μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Αεροπορίας με την χρήση κατευθυνόμενων όπλων εντός της συριακής επικράτειας.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν και πάρα πολλές βολές βλημάτων όλμων και πυροβολικού στα πλαίσια ανταπόδοσης πυρών αντι-πυροβολικού μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις.

Το ισραηλινό επιτελείο αναφέρεται ότι είχε δώσει ιδιαίτερη προτεραιότητα και σημασία στην προσβολή στόχων, ιδιαίτερα φαλάγγων οχημάτων με πολεμικό υλικό με προέλευση το Ιράν ή και με Ιρανούς στρατιωτικούς.

Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν με την αφορμή της ανεξέλεγκτης εμφύλιας σύρραξης στην Συρία βρήκαν ευκαιρία να φτάσουν μέχρι το κατώφλι του Ισραήλ, πράγμα πρωτοφανές μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχει πάντως καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας των χτυπημάτων αυτών ενώ – αναμενόμενα – συριακές και ιρανικές πηγές αρνούνται τα πάντα.

Πηγή: Πτήση και Διάστημα