Ισραήλ: Νόμος θα απαγορεύει τη λήψη βίντεο από επιχειρήσεις του στρατού

Το Ισραήλ εισήγαγε την Κυριακή ένα νομοσχέδιο που καθιστά ποινικό αδίκημα την κινηματογράφηση των επιχειρήσεων των ισραηλινών στρατευμάτων του στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων συχνά κινηματογραφούν ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ντοκουμέντα που οι οργανώσεις ισχυρίζονται ότι είναι απαραίτητα για να εκθέσουν την κατάχρηση βίας από τον ισραηλινό στρατό.

Ένα βίντεο που γυρίστηκε από την ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων B’Tselem το 2016, που δείχνει έναν ισραηλινό στρατιώτη να πυροβολεί και εν τέλει να σκοτώνει ένα Παλαιστίνιο επέσυρε τη διεθνή αντίδραση και οδήγησε στην καταδίκη του στρατιώτη για ανθρωποκτονία σε μια εξαιρετικά διχαστική δίκη.

Ο προτεινόμενος νόμος, που διατυπώθηκε από το υπερεθνικιστικό κόμμα Yisrael Beitenu στο κυβερνητικό συνασπισμό του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα καταστήσει τη κινηματογράφηση ή δημοσίευση υλικού «με πρόθεση να βλάψει το ηθικό των Ισραηλινών στρατιωτών ή των κατοίκων», αδίκημα που θα οδηγεί σε ποινή έως πέντε χρόνια φυλάκισης.

Μια υπουργική επιτροπή που επιβλέπει τη νομοθεσία ψήφισε να εγκρίνει το νομοσχέδιο την Κυριακή. Το νομοσχέδιο θα περάσει στο κοινοβούλιο για μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα και εάν επικυρωθεί, θα εξεταστεί και θα τροποποιηθεί πριν από τρεις ακόμη κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες που απαιτούνται για να καταστεί πλέον και επίσημα νόμος.

Ο αρχηγός του Yisrael Beitenu και ο υπουργός Άμυνας Avigdor Lieberman επαίνεσαν την επιτροπή και δήλωσαν: «Οι Ισραηλινοί στρατιώτες υπόκεινται σε συνεχή επίθεση από τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας που βλέπουν συνεχώς να τους υποβαθμίζουν.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος καταδίκασε την κίνηση.

Η απόφαση αυτή αποσκοπεί να καλύψει τα εγκλήματα που διαπράττουν ισραηλινοί στρατιώτες εναντίον του λαού μας και να ελευθερώσει τα χέρια τους να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα», δήλωσε ο αναπληρωτής Παλαιστίνιος υπουργός πληροφοριών Fayez Abu Aitta στο Reuters.

«Κατονομάζοντας το B’Tselem και αρκετές άλλες ομάδες αμθρωπίνων δικαιωμάτων, το νομοσχέδιο λέει ότι πολλοί από αυτούς υποστηρίζονται από οργανώσεις και κυβερνήσεις με «σαφή αντι-Ισραηλινή ατζέντα» και ότι τα βίντεο χρησιμοποιούνται για να βλάψουν το Ισραήλ και την εθνική ασφάλεια.

Η απαγόρευση θα καλύπτει τα κοινωνικά δίκτυα καθώς και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

«Εάν η κατοχή δυσχεραίνει την κυβέρνηση, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση για να την τερματίσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, Amit Gilutz.

Πηγή: Daily Sabah