Το γραφείο του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, ανακοίνωσε σήμερα 5/12/2025 ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανεβάζει τις στρατιωτικές δαπάνες στα 112 δισ. σέκελ (34,6 δισ. δολάρια). Το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ τα 90 δισ. σέκελ που προέβλεπε η προηγούμενη έκδοση του σχεδίου.
Ο Κατς και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς κατέληξαν σε συμφωνία για το ύψος των αμυντικών κονδυλίων, ενόψει της κατάθεσης του τελικού προϋπολογισμού που πρέπει να εγκριθεί έως τον Μάρτιο, διαφορετικά το Ισραήλ θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Οι διαβουλεύσεις των δύο υπουργών ξεκίνησαν χθες, σε μια συνεδρίαση που θεωρείται συνήθως μαραθώνια. Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας. Εφόσον το υπουργικό συμβούλιο δώσει το «πράσινο φως», το προσχέδιο θα διαβιβαστεί στην Κνέσετ για συζήτηση και ψήφιση.
Σύμφωνα με τον Κατς, ο διευρυμένος αμυντικός προϋπολογισμός στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών του ισραηλινού στρατού και στη μείωση των επιβαρύνσεων για τους εφέδρους. «Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε αποφασιστικά για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και τη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ σε κάθε μέτωπο», υπογράμμισε.
Israel plans a $36 billion USD defense budget for 2026, equivalent to 112 billion shekels. pic.twitter.com/9fOOxhrANa
— Open Source Intel (@Osint613) December 5, 2025
Το 2024, το Ισραήλ εκτιμάται ότι δαπάνησε 31 δισ. δολάρια για τις επιχειρήσεις στη Γάζα κατά της Χαμάς και στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ, με το Τελ Αβίβ να έχει πλέον συνάψει συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός και με τις δύο οργανώσεις.
Όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες του Σμότριτς, ο προϋπολογισμός Άμυνας του 2026 είναι αυξημένος κατά 47 δισ. σέκελ σε σχέση με το 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. «Δεσμεύουμε έναν τεράστιο προϋπολογισμό για την ενίσχυση του στρατού φέτος, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στον δρόμο της ανάπτυξης», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ




