Ισραήλ: Εντείνει τους βομβαρδισμούς σε Χαν Γιούνις και Ράφα με φόντο τις συνομιλίες για εκεχειρία

Ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε στη διάρκεια της νύχτας το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι απελπιστική, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς ισραηλινή αντιπροσωπεία μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι για νέες συνομιλίες με στόχο μια νέα εκεχειρία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο την πόλη Χαν Γιούνις και αυτή της Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι στους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 110 άνθρωποι τη νύχτα σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα που πολιορκείται από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Πάνω από τέσσερις μήνες από το ξέσπασμα του πολέμου που πυροδοτήθηκε από μια άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, απειλούνται από την πείνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Καθώς υπόκειται στην έγκριση του Ισραήλ, η ανθρωπιστική βοήθεια, που εξακολουθεί να μην επαρκεί, εισέρχεται στη Γάζα κυρίως από τη Ράφα μέσω Αιγύπτου, αλλά η μεταφορά της προς τον βορρά έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη από τις καταστροφές και τις μάχες.

Προσπάθεια άρσης αδιεξόδου στις συνομιλίες 

Σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, ισραηλινή αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο Νταβίντ Μπαρνέα, μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι ελπίζοντας σε μια «απεμπλοκή» των συνομιλιών για την επίτευξη νέας εκεχειρίας με τη Χαμάς, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Χθες, ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακγκέρκ βρισκόταν στο Ισραήλ, έπειτα από επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου είχε επίσης μεταβεί αυτήν την εβδομάδα ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Σχέδιο που συζητήθηκε στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου προέβλεπε παύση των εχθροπραξιών για έξι εβδομάδες και απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απευθέρωση 35 ως 40 ομήρων που κρατά η Χαμάς, σύμφωνα με πηγή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, 130 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και για περίπου 30 από αυτούς πιστεύεται ότι είναι νεκροί, μετά την απελευθέρωση 105 ομήρων με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε εκεχειρία που επετεύχθη στα τέλη Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters