Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα (06.07.2025) ότι εντόπισαν την εκτόξευση δυο βαλλιστικών πυραύλων από την Υεμένη εναντίον της ισραηλινές επικράτειας, μερικές ώρες αφού εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον υποδομών υπό τον έλεγχο του κινήματος των Χούθι στη χώρα της αραβικής χερσονήσου.
Έγιναν «προσπάθειες αναχαίτισης των πυραύλων (αυτών) και τα αποτελέσματα της αναχαίτισης μελετώνται», εξήγησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ μέσω Telegram, προσθέτοντας πως ενεργοποίησαν τις σειρήνες της αεράμυνας σε διάφορους τομείς της επικράτειας.
Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι έπληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες υποδομές των Χούθι στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων του λιμανιού στη Χοντάιντα και άλλων εγκαταστάσεων, λιμενικών και ηλεκτροπαραγωγικής, σε τομείς ελεγχόμενους από τους αντάρτες που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν.
Some 20 Israeli Air Force fighter jets participated in overnight strikes on the Houthis in Yemen, dropping over 50 munitions on several targets.
The targets included the ports of Hodeidah, Ras Isa and Salif, and the Ras Khatib power station.
At Ras Isa port, the IDF says it… pic.twitter.com/DKTutlxyKN
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) July 7, 2025
Οι βομβαρδισμοί, που εξαπολύθηκαν από την αεροπορία και το ναυτικό του Ισραήλ, είχαν στο στόχαστρο τα λιμάνια στη Χοντάιντα, στη Ρας Ίσα και στη Σαλίφ, καθώς και ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στη Ρας αλ Χατίμπ, επιβεβαίωσε το ισραηλινό γενικό επιτελείο με ανακοινωθέν του.
«Ο ισραηλινός εχθρός στοχοποίησε το λιμάνι στη Χοντάιντα», μετέδωσε νωρίτερα το προσκείμενο στους Χούθι τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, κάνοντας επίσης λόγο για πλήγματα και στις υπόλοιπες τοποθεσίες που επιβεβαιώθηκαν κατόπιν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Αυτές οι τελευταίες ανέφεραν πως τα λιμάνια αυτά επλήγησαν διότι χρησιμοποιούνται από τους Χούθι για «τη μεταφορά όπλων προερχόμενων από το ιρανικό καθεστώς, τα οποία χρησιμοποιούνται για να διαπράττονται τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ και συμμάχων του». Οι Χούθι αρνούνται ότι προμηθεύονται όπλα από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Στο λιμάνι Ρας Ίσα, το Ισραήλ ανέφερε πως έπληξε το φορτηγό πλοίο Galaxy Leader, που είχαν συλλάβει οι Χούθι τον Νοέμβριο του 2023. Στο σκάφος αυτό, πάντα κατά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι αντάρτες είχαν εγκαταστήσει ραντάρ για να παρακολουθούν τις κινήσεις των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ήταν η πρώτη σειρά πληγμάτων του Ισραήλ στην Υεμένη έπειτα από σχεδόν έναν μήνα.
Δύο νεκροί στην Δυτική Όχθη
Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι δυο άνδρες σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού κοντά στη Νάμπλους, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο Κουσάι Νάσερ Μαχμούντ Νάσαρ, 23 ετών, κι ο Ουίσαμ Γάσαν Χασάν Στάγεχ, 37 ετών, «σκοτώθηκαν από σφαίρες της (σ.σ. ισραηλινής) κατοχής χθες μετά το μεσημέρι στο χωριό Σαλέμ, ανατολικά της Νάμπλους», διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ισραηλινές ένοπλες δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο προς το παρόν. Η βία στη Δυτική Όχθη, ήδη σε τρομακτικά υψηλό επίπεδο, κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο στη Δυτική Όχθη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, έναυσμα του οποίου ήταν έφοδος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Έκτοτε, τουλάχιστον 949 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους μαχητές, αλλά και πολλοί άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Παράλληλα, τουλάχιστον 35 Ισραηλινοί, τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες, έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επέβαλαν κατοχή στη Δυτική Όχθη στον πόλεμο του 1967.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ




