Ισραήλ: Ο πρώην της Mossad αποκαλύπτει σχέδιο επίθεσης στα πυρηνικά του Ιράν

Τρόμο προκαλούν οι αποκαλύψεις του τέως επικεφαλής της Mossad Tamir Pardo, αναφορικά με τις σκέψεις της ισραηλινής ηγεσίας για ένα ενδεχόμενο χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το 2011, ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να ετοιμαστούν για μία αεροπορική επιδρομή στο Ιράν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου θα οδηγούσε σε ανοικτό πόλεμο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που Ισραηλινός αξιωματούχος κάνει δηλώσεις για επιχειρησιακά σχέδια των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Φήμες για πιθανό χτύπημα στις εγκαταστάσεις αυτές κυκλοφορούσαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 ωστόσο μόλις το 2015 έγιναν γνωστές επίσημα από τον πρώην υπουργό άμυνας Ehud Barak. Ο τελευταίος υποστήριζε την ιδέα της διεξαγωγής μίας τέτοιου είδους επιχείρησης,συναντώντας ωστόσο την άρνηση της ηγεσίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, η οποία υποστήριξε πως η χώρα δεν διέθετε τις απαραίτητες στρατιωτικές ικανότητες για μία τέτοια απαιτητική επιχείρηση.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται μετά τις νέες πολεμικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό Netanyahu, ο οποίος διατύπωσε την επιθυμία του να συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές κατά ιρανικών στόχων στη Συρία.