Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους ενόπλους στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο

Οι δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν πάνω από 30 Παλαιστινίους ενόπλους στην περιοχή Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας, πάνω από 10 στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και άλλους στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός συνοψίζοντας τις επιχειρήσεις του, το τελευταίο 24ωρο.

Η Πόλη της Γάζας είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις του Ισραήλ στα πρώτα στάδια του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τώρα ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί νέες εισβολές κατά των μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι η Ζεϊτούν, η οποία βρισκόταν κάποτε υπό τον πλήρη έλεγχο του Ισραήλ, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δοκιμαστικό μέρος για μια μεταπολεμική διοίκηση της Γάζας.

Σε θετική πορεία οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία ;

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε χθες πως βρέθηκε «πεδίο συνεννόησης» στις πρόσφατες συνομιλίες στο Παρίσι, κάνοντας λόγο για «περίγραμμα» ενδεχόμενης απελευθέρωσης ομήρων και «προσωρινής κατάπαυσης του πυρός».

«Πρέπει να γίνουν έμμεσες συνομιλίες του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς, αφού σε τελευταία ανάλυση πρέπει να συμφωνήσει» στην απελευθέρωση των ομήρων. «Αυτή η δουλειά» βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε στο CNN. Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι αναμένεται αύριο Τρίτη ή μεθαύριο Τετάρτη στο Παρίσι για να ενημερώσει σχετικά με τις διαπραγματεύσεις τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, συζητείται η εφαρμογή της «πρώτης φάσης» του σχεδίου που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο στο Παρίσι. Προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

Η Χαμάς θέλει κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου. Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς, κι απαιτεί να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters