Ισραήλ: Σημαίνον στέλεχος του Λικούντ ζητά στήριξη της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει την «ρωσική τρομοκρατία»

Σημαντικό στέλεχος του Λικούντ, του κόμματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε σήμερα το Ισραήλ να πάψει να είναι αναποφάσιστο στο θέμα της Ουκρανίας και να προσφέρει στο Κίεβο στρατιωτική στήριξη για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε για “τρομοκρατία”.

Τα σχόλια αυτά του Γιούλι Έντελσταϊν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από το Κίεβο, αλλά προς το παρόν ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.

Αν και έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας και έχει προσφέρει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και προστατευτικό εξοπλισμό, το Ισραήλ δεν έχει δώσει στο Κίεβο αμυντική βοήθεια. Επίσης εμφανίζεται μετρημένο στις δηλώσεις του έναντι της Ρωσίας, με την οποία πρέπει να συντονίζει τα πλήγματα που εξαπολύει εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, όπου η Μόσχα διαθέτει στρατεύματα.

Πρέπει να πάψουμε να είμαστε αναποφάσιστοι”, έγραψε στο Twitter o Έντελσταϊν έπειτα από επίσκεψή του στο Κίεβο μαζί με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Ζέεβ Ελκίν, όπου συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο βουλευτές του Ισραήλ ζήτησαν από την κυβέρνηση Νετανιάχου να “αυξήσει σημαντικά” τη στήριξή της προς την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι δεν αρκεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

“Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία σε όλους τους τομείς στους οποίους η ισραηλινή τεχνολογία – περιλαμβανομένης της στρατιωτικής– είναι ικανή να βοηθήσει στην προστασία του άμαχου πληθυσμού, της ελευθερίας της και της ανεξαρτησίας της”, εκτίμησαν.

Ο Έντελσταϊν και ο Ελκίν επικαλέστηκαν τη βοήθεια που παρέχει το Ιράν – ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ– στη “ρωσική στρατιωτική τρομοκρατία εναντίον του άμαχου πληθυσμού των ουκρανικών πόλεων”.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Έλι Κοέν είχε επισκεφθεί το Κίεβο από όπου δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και για να βελτιώσει το αντιαεροπορικό της σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Την ιδέα είχε προτείνει πέρυσι το Κίεβο, αλλά δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στο θέμα.

Ουκρανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι είναι “συγκρατημένα ενθαρρυμένος” από τη στάση των Έντελσταϊν και Ελκίν, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωσή τους “την πρώτη που εναρμονίζεται πλήρως με το όραμά μας ή την πραγματικότητα των δύο χωρών μας”.

Και οι δύο βουλευτές είναι Εβραίοι μετανάστες στο Ισραήλ που έχουν γεννηθεί στην Ουκρανία.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ