OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Στον Νετανιάχου η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

06/04/2021 - 13:46
Νετανιάχου
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν έδωσε σήμερα εντολή στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τα κόμματα που κατάφεραν να εκλεγούν στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου, των τέταρτων σε διάστημα λιγότερων από δύο ετών.

“Έλαβα την απόφασή μου βάσει των συστάσεων (των κομμάτων), τα οποία επεσήμαναν ότι ο βουλευτής Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση”, ανακοίνωσε ο Ρίβλιν. “Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να του ζητήσω να σχηματίσει κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

“Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για εμένα”, τόνισε ο Ρίβλιν, πρώην βουλευτής του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου, μία ημέρα μετά την επανέναρξη της δίκης για διαφθορά του απερχόμενου πρωθυπουργού.

“Γνωρίζω την άποψη που έχουν πολλοί, ότι ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να αναθέσει αυτό το έργο σε έναν υποψήφιο που είναι αντιμέτωπος με εγκληματικές κατηγορίες, αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία και την απόφαση των δικαστηρίων, ένας πρωθυπουργός μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ακόμη κι αν αντιμετωπίζει κατηγορίες”, σχολίασε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Ο Νετανιάχου είναι ο μακροβιότερος πολιτικός του Ισραήλ και βρίσκεται στην πρωθυπουργία αδιαλείπτως από το 2009. Τώρα είναι αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού καθώς πρέπει να βρει αρκετούς συμμάχους για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 61 έδρες στην Κνεσέτ.

Βάσει της νομοθεσίας ο Νετανιάχου έχει περιθώριο 28 ημερών για να ανακοινώσει τη νέα του κυβέρνηση.

Ο Ρίβλιν μπορεί να τους δώσει παράταση άλλων δύο εβδομάδων προτού επιλέξει άλλον υποψήφιο να ηγηθεί των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή να ζητήσει από το κοινοβούλιο να επιλέξει κάποιον.

Στις εκλογές της 23ης Μαρτίου το Λικούντ κέρδισε 30 έδρες. Μαζί με τους παραδοσιακούς του συμμάχους – τους υπερορθόδοξους και το ακροδεξιό κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός– συμπληρώσει 52 έδρες και τώρα πρέπει να στραφεί σε άλλα κόμματα για να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του. Συνολικά 13 κόμματα μοιράζονται τις 120 έδρες της Κνεσέτ.

Ο 71χρονος Νετανιάχου έχει προτείνει στον Ναφτάλι Μπένετ, της ριζοσπαστικής δεξιάς, να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του.

Ο ίδιος δεν πρότεινε ούτε τον Νετανιάχου ούτε τον Γιαΐρ Λάπιντ, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές, για να αναλάβουν τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τις προθέσεις του. Ωστόσο έχει επισημάνει ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα πριν την ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

Και ο Λάπιντ του Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) πρότεινε στον Μπένετ να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και με την προοπτική να αναλάβουν εκ περιτροπής την πρωθυπουργία, με πρώτο τον Μπένετ. Όμως ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.

Το άλλο κόμμα που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις είναι το ισλαμιστικό Raam. Ο επικεφαλής του Μάνσουρ Αμπάς επίσης δεν πρότεινε κάποιον υποψήφιο στον Ρίβλιν και έχει δηλώσει ότι θα διαπραγματευθεί με όποιον αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Θρησκευτικός Σιωνισμός, σύμμαχος του Νετανιάχου, αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους ισλαμιστές.

Πηγή: AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΙΣΡΑΗΛΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥΡΙΒΛΙΝ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert