OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την υποχρεωτική στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων – Σε δύσκολη θέση ο Νετανιάχου

26/06/2024 - 16:16
Γκάλαντ
Share on FacebookShare on Twitter

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε χθες Τρίτη ότι το κράτος πρέπει να αρχίσει να στρατολογεί στις τάξεις των IDF και τους υπερορθόδοξους Εβραίους, ένα διάταγμα που δημιουργεί νέες πολιτικές πιέσεις στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία στράτευσης των 3.000 υπερσυντηρητικών εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών πρέπει να ξεκινήσει αμέσως,

Έτσι, αφαιρεί από τον Νετανιάχου τα χρονικά περιθώρια διαχείρισης της κατάστασης που δημιουργεί η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ με την οποία αίρεται η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αποσταθεροποίηση του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι υπερορθόδοξοι εβραίοι ετοιμάζονται να διαδηλώσουν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να εκφράσουν την οργή τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία προβλέπει επίσης την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τους σπουδαστές που αρνούνται να καταταγούν.

Καθώς η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού εξαρτάται από την στήριξη δύο υπερορθόδοξων κομμάτων, η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπαθεί να διαμορφώσει νόμο που θα συνδυάζει την συμμόρφωση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον κατευνασμό των κυβερνητικών εταίρων.

Κατά την διαδικασία εξέτασης του νόμου από την Κνεσέτ, η κυβέρνηση θα εισαγάγει ενδεχομένως τροπολογίες που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της εφαρμογής της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους σπουδαστές των ταλμουδικών σχολών. Όμως, αν το νομοσχέδιο συναντήσει την αντίδραση της Κνεσέτ, τόσο η πίεση προς την κυβέρνηση θα αυξηθεί ωθώντας ενδεχομένως το Ισραήλ προς νέες εκλογές.

Δυσφορία

Η εξαίρεση της κοινότητας των Χαρεντί από την στράτευση χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 όταν ο πρώτος πρωθυπουργός, ο Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, εξαίρεσε 400 σπουδαστές από την στρατιωτική θητεία για να αφιερωθούν στις θρησκευτικές τους σπουδές. Και το έκανε αυτό για να κρατήσει ζωντανή την γνώση και τις παραδόσεις που σχεδόν είχε σβήσει το Ολοκαύτωμα.

Έκτοτε, οι εξαιρέσεις εξελίχθηκαν σε «πονοκέφαλο», αφού η γρήγορα αυξανόμενη κοινότητα των Χαρεντί έφθασε να αποτελεί το 13% του πληθυσμού του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι υπερορθόδοξοι θα αποτελούν το ένα τρίτο του ισραηλινού πληθυσμού σε 40 χρόνια, λόγω της υψηλής γεννητικότητας.

Η αντίσταση της κοινότητας των Χαρεντί στην στράτευση βασίζεται στο ισχυρό αίσθημα της θρησκευτικής ταυτότητας που πολλές οικογένειες θεωρούν ότι θα αποδυναμωθεί με την κατάταξη στο στράτευμα.

Ισραήλ

Ελάχιστοι άνδρες Χαρεντί υπηρετούν στον στρατό, γεγονός που αυξάνει την δυσαρέσκεια στην ισραηλινή κοινωνία. Οι Χαρεντί συνήθως ζουν στις δικές τους γειτονιές και αφιερώνουν την ζωή τους στην θρησκευτική μελέτη. Πολλοί δεν εργάζονται και ζουν από δωρεές, κρατικά επιδόματα και τα πενιχρά εισοδήματα των συζύγων τους, πολλές από τις οποίες εργάζονται.

Η εξαίρεση από την στράτευση έχει δημιουργήσει διαχρονικά δυσφορία στους Ισραηλινούς πολίτες που χρηματοδοτούν με τους φόρους τους τα επιδόματα των Χαρεντί, ενώ οι οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν στον στρατό. Αυτή η δυσφορία έχει οξυνθεί κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γάζα.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς την κατάργηση της εξαίρεσης στην στράτευση είναι συντριπτική.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται σε δυσμενή θέση αφού στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν δύο κόμματα Χαρεντί. Η αποχώρησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα προκαλέσει νέες εκλογές, τις οποίες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα χάσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Στο παρελθόν, τα δύο υπερορθόδοξα κόμματα του συνασπισμού Νετανιάχου, τα United Torah Judaism (Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τοράχ) και Shas, έχουν δεσμευθεί να πολεμήσουν κάθε προσπάθεια κατάργησης της εξαίρεσης στην στράτευση.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: IDFΙΣΡΑΗΛΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑΥΠΕΡΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

26/03/2026 - 21:50
Χεζμπολάχ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

26/03/2026 - 21:10
Ισραήλ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

26/03/2026 - 20:23

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert