ISW: Να γιατί ο ρωσικός στρατός ηττήθηκε στο Χάρκοβο

Μια έρευνα του Reuters η οποία βασίστηκε σε έγγραφα που βρέθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο ρωσικό διοικητήριο στην Balakliya της Περιφέρειας Χάρκοβο, στηρίζει τις μακροχρόνιες εκτιμήσεις του ISW σχετικά με την κακή κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων, αναφέρει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War – ISW).

Το ISW έχει εδώ και καιρό εκτιμήσει ότι ο συμβατικός ρωσικός στρατός στην Ουκρανία έχει υποβαθμιστεί σοβαρά και έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τις επιθετικές του ικανότητες από το καλοκαίρι του 2022, ότι οι Ρώσοι ανώτατοι αξιωματικοί στα Διοικητικά κέντρα μικροδιαχειρίζονται τις αποφάσεις των επιχειρησιακών διοικητών σε τακτικά θέματα και ότι το ρωσικό ηθικό είναι πολύ χαμηλό.

Η έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι οι ρωσικές μονάδες κοντά στο Balakliya είχαν σοβαρή αδυναμία, με ένα τάγμα μάχης στο 19,6% της δυναμικότητάς του και μια εφεδρική μονάδα στο 23%.

Η έρευνα διαπίστωσε ακριβώς αυτό: Ότι το κακό ηθικό, η κακή διοικητική μέριμνα και οι αυταρχικοί διοικητές συνέβαλαν στην κακή απόδοση των ρωσικών δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμη Ρωσία: Γιατί απέτυχε παταγωδώς απέναντι στην ουκρανική αντεπίθεση ; Τι απαντούν αναλυτές

Η έκθεση – κατά το ISW – αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η Ρωσική Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια απαγόρευσε ρητά σε έναν υφιστάμενο να αποχωρήσει από μια ακατάλληλη θέση στο μικρό χωριό Hrakove (το οποίο έχει έκταση μικρότερη από τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα)

Οι ουκρανικές δυνάμεις νίκησαν τον ρωσικό στρατό στο Balakiya και κατέστρεψαν τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική περιοχή του Χαρκόβου μεταξύ 8 και 10 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: understandingwar.org