OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ISW: Προϊόν πανικού το σενάριο προσάρτησης του Ντονμπάς στη Ρωσία

20/09/2022 - 13:30
Χερσώνα
Share on FacebookShare on Twitter

Η επείγουσα συζήτηση στις 19 Σεπτεμβρίου μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών για την ανάγκη η Ρωσία να προσαρτήσει αμέσως τις περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ (μεγάλο μέρος των οποίων δεν βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο) υποδηλώνει κατά το ISW (Institute for the Study of War) ότι η συνεχιζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας στο Βορρά προκαλεί πανικό στις δυνάμεις των φιλορώσων και σε κάποιους εξ αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις στο Κρεμλίνο.

Τα νομοθετικά σώματα των φιλορώσων στην κατεχόμενη Ουκρανία, οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (DNR και LNR), ζήτησαν το καθένα από την ηγεσία του να διεξαγάγει «αμέσως» δημοψήφισμα για την αναγνώριση των DNR και LNR ως ρωσικών υποκειμένων.

Επιπλέον – συνεχίζει η ανάλυση του ISW – η Ρωσίδα προπαγανδίστρια και αρχισυντάκτρια του RT Margarita Simonyan μίλησε με ενθουσιασμό για την έκκληση αυτή, αναφερόμενη σε αυτή ως «το σενάριο της Κριμαίας». Έγραψε ότι αναγνωρίζοντας την κατεχόμενη ουκρανική γη ως ρωσικό έδαφος, η Ρωσία θα μπορούσε ευκολότερα να απειλήσει το ΝΑΤΟ με αντίποινα για τις ουκρανικές αντεπιθέσεις, «λύνοντας τα χέρια της Ρωσίας από κάθε άποψη».

Το ίδιο υπαινίχθηκε και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους λίγους που στηρίζουν δημόσια τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Όμως αυτή η προσέγγιση είναι ασυνάρτητη, αναφέρει το ISW και εξηγεί: Οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν όλες τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Συνεπώς, η προσάρτηση των διεκδικούμενων εδαφών του DNR και του LNR θα είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να προσαρτήσει περιφέρειες που σύμφωνα με τον ορισμό του Κρεμλίνου θα ήταν εν μέρει «κατεχόμενες» από τις νόμιμες ουκρανικές αρχές και τις ουκρανικές δυνάμεις που επελαύνουν. Τα ουκρανικά πλήγματα στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στο παράνομα προσαρτημένο έδαφος της Ρωσίας δεν πυροδοτούν αυτόματα τα ρωσικά αντίποινα εναντίον του ΝΑΤΟ, όπως θα ήθελε η Σιμονιάν να πιστεύουν οι αναγνώστες της.

Η μερική προσάρτηση σε αυτό το στάδιο θα έθετε επίσης το Κρεμλίνο στην περίεργη θέση να απαιτεί από τις ουκρανικές δυνάμεις να «αποχωρήσουν» από το «ρωσικό» έδαφος, ενώ ταυτόχρονα το Κρεμλίνο θα βρίσκεται στην ταπεινωτική θέση να αδυνατεί να επιβάλλει αυτή την απαίτηση, σημειώνει το ISW. Παραμένει πολύ ασαφές αν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να βάλει τον εαυτό του σε τέτοια δέσμευση για το αμφίβολο όφελος να διευκολύνει την απειλή του ΝΑΤΟ ή της Ουκρανίας με κλιμάκωση που παραμένει εξαιρετικά απίθανο να κάνει σε αυτό το στάδιο.

Η ρωσική ηγεσία είναι πιθανό να έχει εξαντλήσει τα μέσα για να σταματήσει τις ουκρανικές δυνάμεις καθώς προχωρούν πέρα ​​από τον ποταμό Oskil και πιο κοντά στην Περιφέρεια Λουγκάνσκ. Το Κρεμλίνο μπορεί να πιστεύει ότι η μερική προσάρτηση θα μπορούσε να οδηγήσει στη στρατολόγηση πρόσθετων δυνάμεων, τόσο από το εσωτερικό της Ρωσίας, όσο και από το προσαρτημένο ουκρανικό έδαφος.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν απεγνωσμένα να κινητοποιήσουν πρόσθετες δυνάμεις από όλες τις πιθανές πηγές για να συμπληρώσουν τις βαριά υποβαθμισμένες και αποθαρρυμένες μονάδες τους, αλλά έχουν αποδειχθεί ανίκανες να παράγουν σημαντική μαχητική ισχύ, όπως έχει επανειλημμένα γράψει το ISW.

Αυτή η τελευταία συζήτηση για την προσάρτηση παραλείπει επίσης άλλα μέρη της ρωσοκρατούμενης νότιας Ουκρανίας στα οποία το Κρεμλίνο σχεδίαζε προηγουμένως ψευδή δημοψηφίσματα προσάρτησης. Η προθυμία να εγκαταλείψει την υπόσχεση να φέρει όλες τις κατεχόμενες περιοχές στη Ρωσία ταυτόχρονα θα ήταν μια σημαντική υποχώρηση για τον Πούτιν στα μάτια των σκληροπυρηνικών φιλοπολεμικών ομάδων που φαίνεται να φλερτάρει, συμπληρώνει το ISW.

Μένει να δούμε αν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί εσωτερικά με τέτοιο τρόπο. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς συνήθως ξεπερνούν κάποιες φορές τις διαθέσεις του Κρεμλίνου και μπορεί να το κάνουν και τώρα, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν το κατεχόμενο έδαφός τους ενόψει της επιτυχημένης και συνεχιζόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Πηγή: Με πληροφορίες από το understandingwar.org

Tags: ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΚΡΕΜΛΙΝΟΛΟΥΓΚΑΝΣΚΝΤΟΝΕΤΣΚΝΤΟΝΜΠΑΣΟΥΚΡΑΝΙΑΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

26/03/2026 - 21:50
Χεζμπολάχ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

26/03/2026 - 21:10
Ισραήλ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

26/03/2026 - 20:23

Διαβάστε Επίσης

Η Πολεμική Αεροπορία σε τροχιά κυριαρχίας: Ο πόλεμος φέρνει εμπόδια στα τουρκικά Eurofighter

Καιρός σήμερα: Μεταβολή με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert