JP: Στόχος της Τουρκίας είναι να «διώξει» τις ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή

Τον πραγματικό στόχο της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή, αναλύει ανταποκριτής της εφημερίδας Jerusalem Post σε δημοσίευμα του, λέγοντας πως η Τουρκία αυτό που θέλει πραγματικά είναι να «διώξει» τις ΗΠΑ από την περιοχή, μέσω της συνεργασίας της με το Ιράν και τη Ρωσία.

Η συνεργασία Μόσχας και Άγκυρας εκτός από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ φαίνεται πως επεκτείνεται στη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας ένα στρατηγικό «τρίγωνο» συμμαχιών με τη συμμετοχή ενός ισχυρού και αμφιλεγόμενου «παίκτη» του περιφερειακού συστήματος, το Ιράν, έχοντας ως κοινό στόχο την Ουάσινγκτον.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Seth J. Franzman στην εφημερίδα Jerusalem Post «στόχος της Τουρκίας είναι να συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν για να μειώσει την επιρροή των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή» και προσθέτει ότι «σε κάθε εισβολή που έχει κάνει η Τουρκία μέχρι στιγμής, έχει επιδιώξει να αυξήσει τη δύναμη της Ρωσίας και του Ιράν».

Το συμμαχικό «τρίγωνο»

Οι κινήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα «όχι μόνο να αποδυναμώσουν την επιρροή των ΗΠΑ στις περιοχές αυτές, αλλά αποδυναμώνουν παράλληλα την ισχύ οποιωνδήποτε δυνάμεων επιθυμούν και θέλουν τη δημοκρατία έναντι εξτρεμιστών».

Με αυτόν τον τρόπο, η σχέση μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν διέπεται από έναν «πραγματισμό», για να επιβάλλουν την επιρροή τους στις περιοχές αυτές, απομακρύνοντας τον αμερικανικό παράγοντα, κάτι που φάνηκε τόσο στη βόρεια Συρία, τη Λιβύη και στον Καύκασο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο αναλυτής επίσης σημειώνει ότι η Δύση εκτιμά λανθασμένα ότι οι τρεις αυτές χώρες θα «συγκρουστούν» λόγω των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών τους, δηλαδή τα χριστιανικά, σουνιτικά και σιιτικά στοιχεία, καθώς τους «ενώνει» ένας κοινός ανταγωνιστής, οι ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν είναι πιθανότερο να συνεργαστούν ενάντια στους κοινούς εχθρούς τους στη Δύση και να προωθήσουν τις κοινές αυταρχικές και στρατιωτικές ατζέντες τους».

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters