Ka-52: Ουκρανοί στρατιώτες κατέρριψαν άλλον ένα ρωσικό «αλιγάτορα» πάνω από το Λουγκάνσκ [vid]

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο τύπου Ka-52 Alligator στην περιοχή Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι το ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο προσπάθησε να επιτεθεί σε ουκρανικές θέσεις στην πρώτη γραμμή κοντά στην περιοχή Σβάτοβε προτού καταρριφθεί.

«Σήμερα, γύρω στις 2:00 μ.μ., μια μονάδα της ταξιαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Dneprovsk της Αεροπορικής Διοίκησης Βοστόκ κατέρριψε ένα εχθρικό ελικόπτερο Ka-52», αναφέρει η ανακοίνωσω των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το Ka-52 θεωρείται ένα από τα καλύτερα επιθετικά ελικόπτερα στον κόσμο.Ωστόσο, κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα υπέφεραν από σοβαρές δομικές ελλείψεις και έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 27 επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 Alligator από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου υπήρχαν τουλάχιστον 23 επιβεβαιωμένες απώλειες ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Ka-52 «Alligator», ένας αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί ουσιαστικά σε ποσοστό άνω 25% του εν υπηρεσία στόλου ελικοπτέρων τέτοιου τύπου στην ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, η Ρωσία διέθετε συνολικά 90 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Ka-52, ωστόσο αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί, ενώ σχεδόν οι μισές απώλειες έχουν προκληθεί από φορητά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας (MANPADS) όπως έχει καταγραφεί σε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην διάρκεια του πολέμου.